söndag 26 augusti 2012

Allahs svarta änkor

Allahs svarta änkor av Julia Juzik

"De dödar inte. Man dödar MED dem. I Tjetjenien har alla religiösa ideal ställts på huvudet. Ingenting återstår av dem. kvar finns bara smuts, utpressning, sexuellt våld och psykofarmaks, under vars inflytande man skickar kvinnor i döden. Har ni någonsin hört talas om en gravid "levande bomb" i Palestina, som man dessförinnan misshandlat och proppat full med droger? (Julia Juzik)

Varför styrde 17-åriga Hava lastbilen med sprängämnen mot militärposteringen i Alchan-Kala? Varför var 16-åriga Chadjat med och ockuperade en musikalteater i Moskva, med över 600 gisslan? Varför har över 30 tjetjenskor sprängt sig själva de senaste åren? Ville de verkligen offra sina liv?
Med den enkla frågan reser journalisten Julia Juzik till krigets Tjetjenien och söker upp kvinnornas släktingar och vänner. Hon möter tjetjener som vittnar om laglöshet, berusade ryska soldater och våldsamma upprensningsaktioner. Juzik berättar om attentatens organisatörer som kidnappar unga kvinnor och om husen där man förvandlar dem till fogliga redskap. Men framför allt berättar hon om kvinnorna själva."

-------------------------------------------------------------------

Det här är nog en av dom mest skrämmande böcker jag någonsin läst. Jag kommer ju ihåg t ex ockupationen av teatern i Moskva och vad som stod i tidningarna om den. Och självklart avfärdade man den som ett verk av fanatiker. Och visst var det fanatiker som stod bakom, men fanatikerna var nog inte dom som man trodde det var. Jag kan inte fatta att det finns människor som är så kallhamrade och grymma att dom skickar andra i döden på det här sättet. Allahs svarta änkor är skrämmande just för att den handlar om verkligheten och om det som låg bakom terrordåden och vilka människorna som utförde attackerna var. Än mer skrämmande blev det när jag insåg att de flesta av dom s.k. "terroristerna" inte alls gav sig in i det hela beredda att dö "för saken" utan för att dom blev lurade och/eller tvingade.

Allahs svarta änkor finns att köpa hos t ex Bokus eller Adlibris
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar