lördag 11 augusti 2012

Mord på Mauritius

Mord på Mauritius av Jan Mårtenson

"På sagoön Mauritius residerar en svensk finansmagnat med ett världsvitt affärsimperium. Dit kommer Johan Kristian Homan, antikhandlaren från Gamla stan och Francine, chef för Säpos personskyddsavdelning. På lyxhotellet The President finns också många andra vars förflutna kastar långa skuggor över de vita, solgnistrade sandstränderna.
Internationella affärer med internetcasinon figurerar i handlingen liksom Mauritiusfrimärken, världens dyraste. Ett schatull med duellpistoler, dramatiskt djuphavsfiske, ryska maffians akonomiska utplundring av den gamla sovjetstaten. CIA och Pentagon intresserar sig för tekniköverföring till "tröskelstater" i den dolda kärnvapenspridningen.
Frodigt gröna sockerrörsfält, Indiska oceanens akvamarinblå vatten och Mauritius fascinerande historia bildar bakgrund till den dramatiska berättelsen med ett oväntat slut."

--------------------------------------------------------------------

Mårtensons Homan-deckare är bland mina favoriter när det gäller mysdeckare. Dom brukar ha en trevlig blandning av historia, något om antikviteter, konst och dyl - alla böckerna har ett tema. Tyvärr finns det några av Homan-böckerna som inte riktigt kommer upp i samma nivå som de övriga och oftast är det dom här där Homan befinner sig utomlands och löser ett mordfall. Mårtenson är som bäst när han införlivar svensk historia, antikviteter och konst i sina berättelser och speciellt beskrivningarna av Gamla stan och dess historia är mycket lärorika. Han har ju skrivit böcker där själva mordet sker utomlands (på någon plats med svensk anknytning) men där Homan sen löser mysteriet i Sverige och dom böckerna funkar. Men så fort hela handlingen sker utomlands så försvinner också lite av känslan av en Homan-deckare. Jag blev besviken på Mord i Havanna och Mord på Mauritius var en liten besvikelse också. Så nästa Homan får bli en där han rör  sig dom mera hemtama miljöerna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar