tisdag 10 juni 2014

Fallvatten

Titel: Fallvatten
Författare: Mikael Niemi
Format: Inbunden
Antal sidor: 275
Förlag: Piratförlaget

"Ett intensivt regnande har plågat nordligaste Norrland hela hösten. Det är här, i Lule älv, mot den norsk gränsen, som kraftverkens enorma vattenmagasin ligger på rad.
En dag händer det ofattbara - plötsligt reser sig en grå vägg, det är dammarna som till slut brister, enorma krafter släpps lösa och en flodvåg som inte borde finnas sveper undan allt i sin väg.
Bland de som drabbas finns den urbane samen som kör sport-Saaben för sitt liv samtidigt som tsunamin växer i backspegeln. Här är den självmordsbenägne helikopterpiloten som söker döden mot berget men kommer att flyga ikapp med fallvattnet, hans gravida dotter och den förlupna hustrun, här finns den utbrända lärarinnan - och kraftverksarbetaren som äntligen får chansen att visa fruntimren vem som faktiskt är starkast.
Deras öden flätas samman i den desperata kampen mot katastrofen.
Längs sin väg mot havet kommer vattenväggen inte bara att förändra landskapet för alltid, människornas liv blir aldrig detsamma - i den mån de överlever..."

-----------------------------------------

"En svensk katastrofroman" står det på baksidan...och skriven av Mikael Niemi vars bok Populärmusik från Vittula jag läst och gillat. Den måste jag ju bara läsa! Men jag hade svårt att tänka mig att det skulle gå att skriva en katastrofroman som utspelar sig i Sverige och få den ens någorlunda spännande. Vilken tur att jag hade fel!

Det är ett rasande tempo ända från första sidan och farten håller i sig hela boken igenom.Scenariot som Niemi målar upp är otroligt trovärdigt - nånting sånt här skulle ju faktiskt kunna hända i verkligheten också. Människorna som drabbas reagerar på olika sätt och inte alltid såsom man skulle vilja att folk uppträdde, ibland är det de primitiva känslorna, överlevnadsinstinkten, som tar överhanden. Men det är ju så det är, både på gott och ont, man kan aldrig i förväg veta hur någon skulle reagera i en krissituation. Tyvärr lär man inte känna nästan någon av personerna speciellt väl och det hade jag velat göra för att kanske förstå deras reaktioner lite bättre.

I boken beskrivs händelserna under en enda dag under katastrofen, men jag hade gärna velat ha ett lite längre tidsperspektiv så man också kunde ha fått läsa om räddningsarbetet och om vilka som överlever och hur...samt om hur katastrofen klaras upp.

I vilket fall som helst så är Fallvatten en fartfylld, spännande bok som faktiskt får mig att minnas 70-talets alla katastroffilmer.

Fallvatten finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar