onsdag 25 juni 2014

Tills döden skiljer oss åt

Titel: Tills döden skiljer oss åt
Författare: Ingrid Elfberg
Format: pocket
Antal sidor: 344
Förlag: Kabusa Böcker

"Erika står utanför poliskollegan Annas dörr en vecka tidigare än bestämt. Hon berättar inte varför hon hals över huvud flytt Stockholm. Lämnat sin man Göran, som också är polis, och sin älskade hund Boss på nyårsafton, med bara en väska i handen. Anna tar henne till sjukhuset med spräckta revben, ett brutet finger och en blåslagen kropp.

Ett jobb vid polisen i Göteborg är en tillfällig lösning, Erika måste komma bort från Stockholm. Hennes anmälningar om Görans misshandel försvinner gång på gång och det går alt fler rykten om henne.

Det dröjer inte länge innan Göran kommer efter till Göteborg och lyckas skapa misstro mot Erika på hennes nya arbetsplats. Men Erika har bestämt sig - han ska inte vinna, även om han håller hennes Boss som gisslan."


--------------------------------------------

Den här boken vann jag i en utlottning och kände direkt, när jag läste baksidan, att det här var en bok för mig. Och visst var den det. Det svåra är sen att försöka skriva om boken utan att komma med spoilers.

Det finns en lite otäck stämning i boken ända från första sidan och jag kan riktigt känna den där klumpen i magen när Erika väntar på Görans reaktioner. Och det som gör berättelsen extra kuslig och engagerande är ju att det här inte bara är en skönlitterär berättelse utan den beskriver också en verklighet för alltför många kvinnor i Sverige. Oavsett om det är kvinnors våld mot män eller mäns våld mot kvinnor så är det oacceptabelt och jag blir fruktansvärt arg varje gång jag läser om sådant.

Personerna i boken känns trovärdiga och det är väldigt lätt att gilla Erika. Lika lätt är det att avsky Göran, även om jag tror att män av hans typ är ännu mer brutala och avskyvärda i verkligheten.

Sidospåret med Erikas utredning av ett försvinnande tyckte jag faktiskt var lite spännande och det slutade inte riktigt som jag hade trott och det gillar jag.

Tills döden skiljer oss åt är lättläst, välskriven och spännande och ämnet engagerande. Så nu måste jag bara läsa Ingrid Elfbergs första bok, Gud som haver, också.

Tills döden skiljer oss åt finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON2 kommentarer: