onsdag 4 juni 2014

Sibirisk uppfostran

Titel: Sibirisk uppfostran: om kriminell heder, klankrig och tatueringar
Författare: Nicolai Lilin
Format: Inbunden
Antal sidor: 373
Förlag: Modernista

"I det omstridda och laglösa Transnistrien, beläget mellan Moldavien och Ukraina, lever en tätt sammansvetsad grupp "hederliga kriminella" - en gång depporterade av Stalin - i enlighet med strikta koder för ritualiserad respekt och kompromisslös lojalitet.
Här berättar tatueringar historien om en människas liv, "hederliga" vapen särskiljs från "syndiga" och auktoritet är något som alltid bör misstros. Utom kontroll för alla regeringar, och utanför samhällets gränser såsom vi känner det, upprätthåller den sibiriska URKA-kulturen värden som djup respekt för de äldre och ett orubbligt fasthållande vid sanningen, en hållning som utövas med passion och ofta med brutalt våld."

-----------------------------------------------

Innan jag läste den här boken hade jag faktiskt ingen aning om att det ens fanns en plats som heter Transnistrien. Än mindre visste jag var den finns eller vilka som bor där eller egentligen nånting alls om just den platsen.

Sibirisk uppfostran beskriver en oerhört grym och våldsam verklighet. Så våldsam att jag bitvis har svårt att tro på det som står i boken. Jag får den där känslan av en våldsam actionfilm där människor misshandlas så grovt att om det skulle hända i verkligheten så skulle hjälten garanterat dö. Istället ställer han sig upp, ruskar lite på sig och fortsätter sitt liv som vanligt.

Det är svårt att tänka sig och förstå en kultur där man glorifierar vapen och våld till den grad som man gör bland "de hederliga kriminella" i Transnistrien. Och att man låter barn och unga utöva det våldet som man gör känns ganska ofattbart. Men barn och unga som uppfostras med våldet ständigt närvarande blir ju som hjärntvättade. Barn och ungdomar är enormt lättpåverkade och har ännu inte de moraliska gränser som vuxna har, alltså är de beredda att utöva grymmare våld än vuxna utan att ifrågasätta nånting. Jag kommer faktiskt automatiskt att tänka på de barnsoldater som tvingats delta i en mängd krig i världen.

Bitvis var Sibirisk uppfostran ganska jobbig att läsa just för det otroligt grova våldet, men samtidigt är den intressant eftersom den berättar om en kultur som man aldrig ens hört talas om tidigare. En kultur med oerhört klara regler för vad man får och inte får göra och hur allt ska göras. Visst, en del av sederna och reglerna känns positiva, t ex respekten för de äldre, men även dessa kan användas så att de får negativa resultat.

Ska man läsa den här boken så gäller det att vara beredd på våld, våld och så lite mera våld.

Boken har filmatiserats med t ex John Malkovich och Peter Stormare i rollerna men faktiskt, jag tror inte jag vill se den filmen.

Författarens egen hemsida
Sibirisk uppfostran finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
GinzaInga kommentarer:

Skicka en kommentar