lördag 28 juni 2014

Tårar av blod (The Tudors del 2)

Titel: Tårar av blod (The Tudors del 2)
Författare: Elizabeth Massie
Format: Inbunden
Antal sidor: 363
Förlag: Förlaget Harlequin

"Kungens pågående tvist med påvemakten, angående hans önskan om annullering av äktenskapet med Katarina, väcker reformationen till liv. Henriks nästa steg är att utnämna en ny ärkebiskop för att lyckas få till stånd det efterlängtade äktenskapet med Anne Boleyn.

Alla familjevapen som en gång bar initialerna "H&K" ersätts omedelbart med ett sirligt och sammanflätat "H&A", den första av många betydelsefulla förändringar som skulle komma. Det nya kungliga parets första barn, prinsessan Elisabet, föds, och inte långt därefter dör Katarina av Aragonien. Nya lagstiftningar påbjuder att den som vågar begå en handling mot kungen - eller mot kungadömets nyfunna övertygelser - snabbt kommer att ställas inför ytterst stränga konsekvenser. Med sin makes ständigt växande otålighet blir det tydligt att det enda brott Anne skulle kunna begå mot sin kung vore att förneka honom en manlig arvinge."


-----------------------------------------

Tårar av blod är andra delen i trilogin The Tudors. En sak som jag var nyfiken på redan på förhand var hur det skulle fungera när man bytt författare från Anne Gracie till Elisabeth Massie och hur mycket det skulle märkas att det är olika författare. Överraskande nog så märks författarbytet knappt utan Massie har lyckats fortsätta i stort sett i samma stil som Gracie började med. Det enda som jag möjligtvis kan märka är en liten ändring i inställningen till Anne Boleyn, men i slutet av del två försvinner även den skillnaden. Och det känns som att Massie lyckats utomordentligt väl med att jämna ut ev olikheter i stil mellan Gracie och sig själv.

Historien om Henrik VIII och Anne Boleyn är nog känd för de allra flesta, den har berättats i historieböcker, skönlitterära romaner osv osv så själva huvuddragen är jag säker på är rätt så historiskt korrekta. Hur det sen är med den historiska korrektheten när det gäller detaljer kan jag inte uttala mig om, men så är ju inte det här heller en historiebok utan ett relationsdrama mot en historisk bakgrund och med verkliga personer. Och att beskriva det har både Gracie och Massie lyckats bra med.

Även del två fångar mig till den grad att jag i princip sträckläser boken. Och nu är det bara del tre, En drottnings död, kvar att läsa.

Anne Boleyn & Henrik VIII

Mer om Elizabeth Massie och böcker hon skrivit finns på hennes hemsida

Min recension av Del ett,  Ske din vilja

Tack Förlaget Harlequin för rec.exet!

Tårar av blod finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Harlequin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar