tisdag 24 juni 2014

Släke

Titel: Släke
Författare: Håkan Östlundh
Format: pocket
Antal sidor: 336
Förlag: Månpocket

"Fredrik Broman, nyinflyttad kriminalpolis från Stockholm, tjänstgör sin första sommar i Visby medan resten av familjen - högstadieläraren Ninni och de två barnen - njuter av solen på de gotländska stränderna.

Sent en kväll blir Fredrik uppringd av en äldre man som beklagar sig över att en Volvo med takbox står felparkerad vid en badplats. Det luktar konstigt också. Som släke - rutten tång.
Motvilligt och en aning illa till mods åker Fredrik gör att ta sig en titt på bilen, och snart hittar han upphovet till lukten. I den vita takboxen ligger en död man, eller det som är kvar av honom: han ser ut som ett slaktat djur.

Därefter är inget sig likt. En hektisk jakt på en brutal mördare drar igång. Kvällstidningarnas löpsedlar förvandlar det gotländska semesterparadiset till "skräckens ö". Och för Fredrik och hans familj blir drömmen om Gotland en mardröm - de börjar förstå att det fasansfulla finns alldeles inpå knutarna."

------------------------------------------

Det finns många deckare som utspelar sig på Gotland och det gör också Håkan Östlundhs böcker om Fredrik Broman.

Det första som slår mig är att kriminalkommissarie Fredrik Broman inte är alkoholiserad, deprimerad och inte verkar han ha alltför mycket trassel med familjen heller utan han är en ganska så vanlig kille med en rätt så vanlig familj. Och redan det är uppfriskande i den svenska deckarfloden där man ofta koncentrerar sig mer på "hjältens" privata problem än på själva brottet. Jag blir riktigt glad när jag hittar en deckare där brottet/brottena är det viktiga och får ta ordentlig plats i handlingen.

En annan sak som jag gillar är att personerna i boken är alla så vanliga och det är lätt att gilla dessa personer, även de lite udda som brukar finnas på mindre orter. Fredrik Broman med familj är vanliga Medelvenssons 

Själva mordena är sådär lagom läskiga, brutala och blodiga så man blir nyfiken på vem som är mördaren och vad som ligger bakom mordena. Tempot är ganska långsamt men på något sätt passar det bra just i den här boken.

Jag blev glatt överraskad av Östlundhs deckardebut och kommer nu definitivt att fortsätta läsa serien.

Släke finns att köpa hos t ex
2 kommentarer: