onsdag 11 juni 2014

Pappa & kriminell

Titel: Pappa & kriminell
Författare: Niklas Malmborg & Geir W Stakset
Format: Inbunden
Antal sidor: 292
Förlag: Norstedts

"Hur förklarar man för sitt barn att man begått ett rån? Eller att man försörjer sig på narkotikahandel? Hur känns det att sitta fängslad när ens son föds? Eller att undra över om någon placerat en bomb under bilen när man ska köra sin dotter till dagis?

Mer än 10500 barn i Sverige har en förälder som sitter i fängelse, och fler än så har en förälder som lever ett kriminelt liv. Hur ser livet ut för dessa familjer? Vad har de för syn på samhället och dess institutioner, vad har de för drömmar och förhoppningar?"

-------------------------------------

Pappa & kriminell är en reportagebok och består av intervjuer med kriminella pappor där de får berätta hur det kändes att bli pappa och hur de ser på papparollen, uppfostran osv.

Både vanliga och kriminella pappor har ju en hel del likadana åsikter, men sen finns den där delen som inte är gemensam, utan där de kriminella på ett sätt formar sina åsikter efter det kriminella livet. Och det är fascinerande att läsa hur i princip ingen tänker sluta helt med kriminaliteten, de tänker bara tänka mer på riskerna och ta på sig sånt där straffsatsen inte är så hög....för att försörja sig på ett vanligt jobb verkar vara helt otänkbart....
Det som, i mitt tycke, ändå är glädjande är att även de kriminella verkar tycka att t ex ärlighet är viktigt och att det är viktigt att barnen lär sig vara ärliga. Att det tankesättet kanske inte riktigt passar ihop med deras egna livsval stör inte de kriminella papporna.
Ett uppskattat inslag i boken är att en del av kvinnorna också kommer till tals och får säga sin mening om sina mäns kriminalitet...även om det verkar som att de flesta kvinnorna accepterar kriminaliteten som en del av livet. Och vissa kvinnor bara stänger ögon och öron och vill inte veta för vet man inte för mycket så kan man låtsas som om kriminaliteten inte existerar.
Det jag saknar i boken är barnens röst - vad tycker de om att ha en pappa som är kriminell?

Pappa & kriminell är välskriven, lättläst och intressant och man får en inblick i en verklighet som är ganska olik ens egen verklighet.

Pappa & kriminell finns att köpa som pocket hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar