fredag 12 september 2014

I likets vänkrets

Titel: I likets vänkrets
Författare: Pia F Davidson
Format: Inbunden
Antal sidor: 484 sid
Förlag: HOI Förlag

"Veera, Miriam och Erika ser fram emot att fira midsommar i välbehövligt lugn och ro, Miriam och Erika på Öland och Veera i Kallhäll.

På väg till Öland tar Miriam och Erika en omväg förbi Miriams bror i Ystad där de blir ombedda att hjälpa en kvinna som säger sig vara hotad av sin man. Efter att ha tagit sig an uppgiften ser de inget annat råd än att ta kvinnan med sig på resan. Samtidigt smider de planer på att tillsammans med Veera använda sina kunskaper i ämnet och starta ett konsultföretag. Det finns ju så många svinpälsar världen över, minst en bakom varje härn. Istället för lugn och ro hamnar de mitt i ett tumult med ytterligare en utsatt kvinna, två otäcka torpeder och ett synnerligen opraktiskt lik."


----------------------------------------------------Äntligen, äntligen, äntligen! Så jag har väntat och längtat efter den här boken. Helst hade jag nog velat stå bakom ryggen på författaren med piskan i hand och tvingat henne att sitta och skriva dygnet runt för att få den klar på momangen. Nackdelen med att man väntar och längtar är att förväntningarna hinner ta helt osannolika proportioner, men jag har faktiskt helt medvetet försökt att ta ner mina förväntningar på en mer dräglig nivå. Risken med alltför höga förväntningar är ju att boken inte kan nå upp till dem därför att förväntningarna är orimliga. Och då gör man inte boken rättvisa.

I den här boken har Miriam och Erika fått ta lite större plats än vad de hade i Så tuktas en svinpäls. Där hade de i princip biroller vid sidan av huvudrollsinnehavaren Veera.  Och trots att Veera är och kommer nog alltid att vara min absoluta favorit, så är nog den här utvecklingen bra för berättelsen om de tre damernas äventyr. Att Veera har fått ta ett litet steg tillbaka för att ge utrymme åt de andra gör damerna lite mer jämställda. Nu är de ett team, inte bara Veera & bihang.

Den här gången går handlingen inte igång i precis samma rasande tempo som i förra boken utan allt börjar lite lugnt och ökar farten allteftersom, för fartfyllt blir det också i I likets vänkrets. Och det finns även i den här boken en del smått morbida vändningar som automatiskt får en att flina och undra lite över hur man kan komma på sånt här.

När det gäller uppföljare av en toppenbra debutbok är jag alltid lite rädd för att uppföljaren inte ska komma upp i samma nivå som debuten, men det hade jag inte behövt oroa mig för när det gäller böckerna om Veera, Miriam och Erika. Det jag kan likna de här böckerna med är simhopp på hög höjd. Så tuktas en svinpäls var ett "bära-eller-brista"-hopp, I likets vänkrets är som ett mer kontrollerat svanhopp från hög höjd. Och båda lyckas bra.

Jag säger bara "Makkara! Davidson har lyckats igen!" Det här är böcker jag gillar och blir glad av! Och både jag och min man (som också drabbats av Veera-viruset) vill gärna läsa fler äventyr med dessa tre damer.

Vill du veta mer om Pia F Davidson och böckerna så kika in på hennes egen hemsida.

Tack Pia F Davidson för rec.exet!

I likets vänkrets finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
2 kommentarer:

  1. Såpass? Den här har jag ratat lite, just nu kommer jag faktiskt inte ihåg varför... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är ju inte likadan som den första och hade den varit det så hade jag blivit besviken. Det som jag gillar och uppskattar är att hon vågat ta ett steg vidare i sitt författarskap och nu tagit kontroll över berättandet. Den här är inte längre en muntligt berättad skröna som satts på papper utan den är resultatet av ett mer kontrollerat berättande. Så, annorlunda men det är också mycket därför jag gilar den...

      Radera