tisdag 30 september 2014

Inga gudar jämte mig

Titel: Inga gudar jämte mig
Författare: Caroline Eriksson
Format: Inbunden
Antal sidor: 317
Förlag: Bokförlaget Forum

"Värmland 1865: En grav har öppnats på Silbodals kyrkogård. Provinsialläkaren påbörjar obduktionen av den dödfe efter att ha nåtts av rykten om att han inte har avlidit av naturliga orsaker. Och de visar sig stämma - mannen har blivit arsenikförgiftad. Snart står det klart att han inte är den enda i bygden som blivit giftmördad. Men ingen anar vem som ligger bakom.
Anders Lindbäck är en karismatisk kyrkoherde med stort engagemang för traktens fattiga. Att han lever med två kvinnor är något man har överseende med. Men prästens beteende blir alltmer nyckfullt, han jagas av problemen i socknen och dessutom av det förflutnas mörker."

------------------------------------------------

Jag gillade ju första delen i serien, Djävulen hjälpte mig, i serien Svenska mord, så jag blev ju själaglad när jag hittade andra delen, Inga gudar jämte mig, i brevlådan.

Silbodalsmorden var någonting som jag faktiskt inte visste något om till skillnad mot Yngsjömordet, så på det sättet blev det än mer spännande att läsa boken. Och i o m att jag ingenting visste i förväg så blev det ännu tydligare vilket enormt jobb Caroline Eriksson lagt ner på ge berättelsen en skönlitterär form och skapa personer med kött, ben och känslor ur händelser som man i vanliga fall bara träffar på i tidningsreportage och i dokumentärfilmer.

Det är väldigt spännande att följa prästen Anders Lindbäcks väg mot förvirringen som resulterar i ett antal dödsfall.  Och det intressantaste var nog hur han rättfärdigade det han gjorde. Och det är det här som är den stora behållningen för mig, att författaren försöker ge läsaren en bild av det som sker i huvudet på huvudpersonerna.

Jag har i ett annat inlägg på bloggen berättat att jag sällan följer några serier, men nu lär jag göra precis det motsatta med serien Svenska mord av Caroline Eriksson. Den här serien vill jag definitivt följa och jag vet att det finns en till här hemma som kommer att sluka böckerna, nämligen min man.

Tack Bokförlaget Forum för rec.exet!

Inga gudar jämte mig finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON


4 kommentarer:

 1. Har precis fått den första boken och den hoppas jag få läst snart så jag vet om jag vill ha denna nya också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade ju del 1 men del 2 tyckte jag var bättre.

   Radera
 2. Hurra vad glad jag blir! Tänk att jag kanske t.o.m. kan få dig att följa en serie...det är stort!��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajaja - vi får väl se hur det går...I såna fall är du i celebert sällskap...den enda vars serie jag aldrig tröttnat på oavsett antal delar är Jan Mårtenson och hans Homandeckare

   Radera