fredag 10 april 2015

Bokbloggsjerka 10-13 april

Det är fredag och då är det dags för Annikas Bokbloggsjerka. Den här veckan har Robert W varit behjälplig med veckans fråga som lyder

Varför är det nästan bara kvinnor som bokbloggar?

-----------------------------


Det där är ingen lätt fråga och jag tror jag skulle kunna utveckla svaret i all oändlighet, men ska försöka ta den korta versionen här.

Det här med att tjejer läser mer än killar redan i skolan har det väl gjorts en hel del studier om. Killar är redan då mer för att agera än för att läsa. Och socialt sett är det nog varken i skolan eller senare i livet riktigt lika accepterat för killar/män att läsa skönlitteratur på samma sätt som det är OK för tjejer/kvinnor. Sen tror jag också att de män som läser, ofta läser andra genréer än kvinnorna. De läser mer åt faktahållet, dvs böcker som inte på samma sätt handlar om eller ger upphov till känslor som man vill ge uttryck åt. Både min man och min bror läser böcker, men ingen av dem skulle nog ens komma på tanken att blogga om böckerna de läser och skulle jag läsa enbart den typen av litteratur som de läser så hade nog inte jag heller börjat blogga.

Överlag tror jag det handlar mycket om det här med att killar agerar/tjejer läser om det. Och attr kvinnor gärna läser böcker som antingen handlar om känslor eller väcker känslor medans män ofta läser mer facklitteratur Och män har nog inte heller samma behov av att ge uttryck åt och diskutera de känslor som en bok väcker för trots allt är det nog fortfarande så att det här med känslor är typiskt kvinnligt. 

Beteenden grundläggs ju i barndomen och under tonåren och jag tror inte heller att det finns lika mycket t ex ungdomslitteratur som riktar sig mot killarna, som det finns för tjejer. Och det är inte lika "tillåtet" för en kille att nörda in sig på böcker som det är för tjejer. 

Det här beteendemönstret märks ju inom andra områden också, t ex bland djurfolk (sällskapsdjur) är det mest kvinnor som nördar in sig på vissa djur och raser, medans det för en kille ofta är mer accepterat om det handlar om "mördarhundar" eller djur som på något annat sätt anses "tuffa".

Som sagt, jag tror jag skulle kunna orera om detta i all evighet men det får räcka med den här utläggningen.








36 kommentarer:

  1. Min sambo läser (eller egentligen lyssnar på) ungefär samma böcker som jag läser, men att blogga om dem är fullständigt otänkbart :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del litteratur läser vi också samma men det har mer att göra med att jag läser hans böcker än att han skulle läsa det som jag läser.

      Radera
  2. Intressant. När jag växte upp så tyckte många killar i skolan att det var töntigt att läsa och frågan är om det inte är så fortfarande. Det är synd för det gör att män kanske läser mindre som vuxna också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis - redan i skolan är inte killar lika intresserade av att läsa böcker.

      Radera
  3. Jag tycker det var ett bra svar på frågan! Du har nog mycket rätt i det.

    SvaraRadera
  4. Jag tror liksom du att grunden läggs i barndomen, och då är det ju tydligen flickorna som är mest förtjusta i att läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det finns ju också fler böcker som är riktade till flickorna än det finns för pojkarna

      Radera
  5. Men visst har du en poäng där. Män föder upp jakthundar ... kvinnor pudlar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Det är inte många karlar som vill gå ut på promenad ensam med hunden om hunden är en Chihuahua. Men en Rottweiler går bra!

      Radera
  6. Intressant svar och jag tror du har en poäng i det du säger. Jag är inne på ett liknande spår i mitt svar men du skriver det mer utförligt och tydligt.

    SvaraRadera
  7. Bra gissningar, jag tror du har rätt i att olika intressen grundläggs tidigt.

    SvaraRadera
  8. jag är också inne på samma tankar. kvinnor är nog mera intresserade av att tala om det de läst

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag och det tror min man också. Det är han som oftast klagar på att jag i princip ska snacka ihjäl allt.

      Radera
  9. Det har ju inte funnits så stort urval av pojkböcker så tror tonårspojkar har lite svårare att hitta böcker som intresserar dem och då tappar läsintresset de hade och riktar inte sig på sport eller datorer istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror också det - Niklas Christoffers böcker är nog de enda böcker som jag känner till som riktar sig specifikt mot pojkar!

      Radera
  10. Bra svar på frågan. Håller med dig.

    SvaraRadera
  11. Och jag som läste så många böcker när jag var barn! Enid Blytons femböcker, mysterieböcker och äventyrsböcker. Tvillingdeckarna. Böckerna om Svarten. En massa SF-böcker. Men så var jag lite udda och nördig också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha...samma som jag då. Och som min bror!

      Radera
  12. Många bra tankar kring frågan. Vad som underförstått är "acceptabelt" socialt sett spelar säkert roll. Hemskt egentligen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr finns ju de där underförstådda föreställningarna om kvinnligt/manligt kvar och jag tror inte allt någonsin kommer att försvinna

      Radera
  13. Många bra tankar!Jag tror också att det kan bero på att det inte finns lika mkt ungdomslitteratur som riktar sig till killar, som det finns till tjejer. Det tänkte jag en del på när jag själv jobbade i bokhandel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis - och det är ju inte precis OK för kompisarna att en pojke skulle lsa "tjejböcker"

      Radera
  14. idag tror jag att män och kvinnor ändå närmar sig varandra i olika områden.

    SvaraRadera
  15. (mina söner kan sticka, sy, baka... och de vågar göra det även offentligt, typ på tåget. Fast de bloggar inte om det)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har manliga vänner (speciellt en) som stickar, gör egna mönster, virkar osv. En av dem har t o m skrivit en bok om virkning med mönster som han själv konstruerat.

      Radera
  16. Det där med vad som är socialt accepterat eller inte spelar stor roll tror jag!

    SvaraRadera
  17. Min son läser böcker men inte skulle han få för sig att blogga om böcker. Fast jag har inte ens frågat om han vill gästblogga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror pojkar inte är riktigt lika beredda på att komma ut "offentligt" med känslor osv.

      Radera
  18. Det där var intressanta tankar. Jag är mer inne på att pojkar är mer rastlösa och har svårt att sitta still en stund med en bok. Men det stämmer nog att det inte finns så många böcker som riktar sig till tonårspojkar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att de skulle vara mer rastlösa är nog säkert en del av förklaringen också.

      Radera
  19. Tror du har en del poänger där :)

    SvaraRadera
  20. Ingen mer i familjen än jag skulle nog få för sig att blogga om böcker. Inte ens dottern som läser otroligt mycket. Fast jag har fått henne att gästblogga :-) Att tala om böcker, ja det gör jag nog mest med min man i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här med bloggande fungerar inte för alla.

      Radera
  21. Men visst finns det väl fortfarande gott om "killböcker"? Tänker på en sån som Niklas Krogh till exempel. Min son älskade hans böcker i tidiga tonåren.

    SvaraRadera