måndag 4 april 2016

Hela härligheten

Titel: Hela härligheten
Författare: Margaret Mazzantini
Format: Häftad
Antal sidor: 350
Förlag: Contempo förlag
Recensionsexemplar
En världsomsegling på 366 dagar
Månadens bästa bok Mars


"Två pojkar växer upp i samma hus i centrala Rom. Guido bor högst upp i högborgerlig miljö och Constantino bor i portvaktsbostaden på gatuplan med robusta arbetarklassföräldrar. Pojkarna utvecklar en kärleksfull vänskao som under tonåren leder till sexuell attraktion. Allt blir plötsligt väldigt komplicerat. De drar sig undan från varandra och lever under många år konventionella familjeliv i olika länder. Men så träffas Guido och Constantino åter som vuxna och upptäcker att åtrån och kärleken från tonåren finns kvar och deras relation blommar upp på nytt, än starkare. Komplikationerna blir stora när de försöker leva ut kärleken och samtidigt bevara sina respektive familjeliv med fruar och barn. Insatserna ökar efterhand och till slut tvingas de göra svåra val som en oförstående omgivning inte är beredd att acceptera, vilket leder till en traumatisk katastrof."

----------------------------

Jag har inte läst speciellt många (om några!) böcker av italienska författare så den här boken blev ny för mig på många sätt. Utöver det så är omslaget enormt lockande och när jag hade läst baksidestexten så kunde jag inte stå emot längre.

Jag faller som en fura för beskrivningen av Guidos och Constantinos uppväxt. Jag läser ofta "i bilder" och här har författaren målat upp bilder med både ljud och rörelse så bra att för mig blir det nästan som att se en italiensk film.
När Guido och Constantino sedan lever skilda liv långt ifrån varandra med var sin familj väntar jag bara på att de två ska få träffas igen. Jag har i grund och botten svårt att förstå att man väljer att låtsas vara någonting man inte är och frivilligt undertrycker sina egentliga känslor på det sättet som Guido och Constantino gör. Samtidigt vet jag ju att man förväntas vara som "alla andra" och speciellt i en machokultur ses det nog inte med blida ögon att två män älskar varandra.
Jag blev så engagerad i de två männens liv och problem att jag faktiskt sträckläste den här boken och grät när problemen hopade sig över Guido och Constantino, jag ville ju så gärna att allt skulle gå bra för dem.

Margaret Mazzantini skrivit fler böcker och nu när jag läst Hela härligheten måste jag bara läsa fler av henne. Och jag hoppas att många fler upptäcker Margaret Mazzantini och läser Hela härligheten! Vilken underbar berättelse och bok!

Den här boken åker direkt in på Årets favoriter

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Margaret Mazzantinis hemsida (på italienska)

Tack till Contempo förlag för rec.exet


Hela härligheten finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad/E-bok
Bokus Häftad/E-bok
CDON Häftad/E-bok4 kommentarer:

 1. Är handlingen i Italien också?

  SvaraRadera
 2. Fin recension! Nu blev jag väldigt lockad att läsa boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker definitivt att du ska läsa den! Den är superbra!

   Radera