måndag 5 november 2018

Recension: Fågelfångarens son av Richard Hobert

Titel: Fågelfångarens son
Författare: Richard Hobert
Format: Inbunden
Antal sidor: 214
Förlag: Bokfabriken
Recensionsexemplar

"Enligt gammal färöisk lag kommer farmaren och fågelfångaren Esmar att förlora sitt markarrende om han inte får en son, en arvinge, inom ett år. Han måste då tillsammans med hustru och barn lämna hus och hem och det liv de har byggt upp.
Johanna och Esmar, som hittills bara fått döttrar, vågar inte lita till slumpen än en gång. För att säkra sin överlevnad bestämmer de sig för att välja ut en främmande man som kan göra Johanna med barn. Till sin hjälp tar de i största hemlighet den svenska värdshusvärdinnan Livia. Ingen av dem anar följderna av deras desperata försök till räddning."

-------------------

Författaren Richatrd Hobert är en svensk manusförfattare, kompositör och regissör och Fågelfångarens son är hans skönlitterära debut. Den här berättelsen är baserad på en verklig händelse och utspelar sig på 1800-talet på Färöarna. Att jag blev intresserad av den här boken är inte så förvånande, skönlitterär debut baserad på en verklig händelse och den utspelar sig i en exotisk lite karg miljö, sånt kan man ju inte motstå.

Jag tycker det märks ganska tydligt att författaren är en manusförfattare, kapitlen är korta och liknar för mig mest scener ur en film. På ett sätt saknar jag där lite mer miljö- och personbeskrivningar, på film ser man ju allt det där men i en bok behöver jag som läsare få mer beskrivet för att jag ska kunna leva mig in i handlingen och "se" det som sker.
Intrigen i sig är väldigt intressant, speciellt om man tänker på att allt tilldrar sig på 1800-talet på de avlägsna Färöarna. Att hantera en sån här fråga på det sättet som ohanna och Esma gör kan inte vara ett lätt beslut med tanke på hur hårt samhället skulle dömt dem om deras agerande uppdagades.

Fågelfångarens son är en lätt- och snabbläst skönlitterär debut som jag tyckte var intressant att läsa. Richatrd Hobert kommer också att regissera filmen som kommer att ha svensk biopremiär våren 2019 och den ser jag fram emot att se.

Tack Bokfabriken för rec.exet!

Fågelfångarens son finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar