torsdag 15 november 2018

Recension: Zingele av Sakina Ntibanyitesha

Titel: Zingele
Författare: Sakina Ntibanyitesha
Format: Danskt band
Antal sidor: 190
Förlag: Blue Publishing
Recensionsexemplar

"Den 9 april 2003 kom Zingele med sin son Akana till Sverige från ett bullrigt och stekhett flyktingläger i Kongo-Kinshasa. De landade på flygplatsen i ett kallt och vintrigt Luleå, men tyckte att de hamnat i paradiset. De hade lyckats fly från krig och fattigdom.
Men åren på flykt genom krigets fasor i Rwanda, Burundi och Kongo-Kinshasa hade satt sina spår, både hos mor och son. När Akana blev misshandlad i skolan och drogs in i drogmissbruk kopplades de sociala myndigheterna in. De stora kulturella skillnaderna mellan svensk socialtjänst och Zingeles afrikanska sätt att kämpa för sin son var nära att knäcka familjen.
Zingele mindes de afrikanska traditionella sagor som hennes mormor i Rwanda berättade för henne som barn. Sagor är ett viktigt inslag i barnens uppfostran i hennes kultur och att relatera till dem blev ett sätt för henne att klara sig igenom svårigheterna.
Zingele är Sakina Ntbanyiteshas alter ego och i boken återger hon några av sagorna från sin barndom. Parallellt med dessa berättar hon om sitt och sin sons liv i Sverige och reflekterar över sagornas giltighet för den verklighet hon möter i dag."

--------------------

Jag har läst två självbiografiska böcker av den här författaren tidigare och ville såklart läsa den här också. Sakina Ntibanyitesha mottog De Vylder-stipendiet för invandrarförfattare år 2014 och Zingele är hennes fjärde bok

I den här boken handlar det om Zingeles ankomst och första början i ett nytt land, Sverige, och de svårigheter hon möter. Mycket är bra men det finns en hel del som hon undrar över och jag är inte förvånad. Jag kommer fortfarande ihåg hur det var när min familj flyttade till Sverige och hur svårt min far hade för vissa institutioners inställning till saker och ting. Vi kom ju ändå från ett land som ligger nära både geografiskt och kulturellt medan Zingele kommer långtifrån från en kultur som är väldigt annorlunda jämfört med det svenska. Det märks att det är sig själv och sin situation författaren berättar om, alla dessa tankar kommer direkt från hjärtat.
Inblandat finns också sagor som Zingele/Sakina fått sig berättat när hon var barn, och det är sagor som barnen lär sig nånting från, sagor som lär dem ett förhållningssätt till världen och samhället, och som nog är giltiga i nästan vilken kultur som helst.

Det är väldigt intressant att läsa den här typen av böcker och man får en inblick i hur det kan kännas att flytta till ett land som är helt annorlunda än vad landet som man kommer ifrån är.

Tack Blue Publishing för rec.exet!

Andra böcker jag recenserat av den här författaren

Ormbarn
Farligare än djur

Zingele finns att köpa hos t ex

Adlibris Danskt band
Bokus Danskt band
CDON Danskt band


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar