söndag 3 januari 2021

En smakebit på søndag - Hatten

En mycket lugn helg igen! Först var det nyårshelgen och den är och var, som vanligt, mycket lugn här ute på vischan. Efter det fortsatte vi i samma lugna tempo och ägnade mesta tiden till läsning och andra lugna aktiviteter såsom tv-tittning osv. Allt handlande och de flesta måsten klarade vi av redan under veckan så den här helgen har vi inte behövt åka iväg någonstans. På lördagen lät kattpojken Remus oss faktiskt att sova lite längre, han började inte härja förrän vid 8-tiden morgonen. Resten av dagen blev det mycket läsning och en hel del lek med katterna och jag tror att söndagen blir ungefär likadan. Men söndagen börjar med En smakebit på søndag som den här gången anordnas av Betraktninger ~ tanker om bøker.

----------------------

Min smakbit kommer från boken jag ska börja läsa, sidan 3 i Hatten av Mats Samuelsson ( titeln är länkad till Adlibris där det finns mer info om boken)

"Kära vänner, låt mig börja med en liten detalj som för er kan tyckas viktig men som för mig snarast är en bagatellartad faktaupplysning, nämligen den att jag är en hatt.

Om det vore viktigt skulle jag också berätta att jag är tillverkad i Manchester, att jag är trimmad, specialanpassad och såld av Lock & Co. Hatters på St James's Street nummer 6 i London och att jag således är av fin börd. Det var hösten 1962 jag köptes, skulle jag också berätta, om det nu vore viktigt. Vilken höst förresten! Jag höll på att köpas av den åldrade Winston C, varp den unge John I. fingrade på mig. Sean C, gjorde detsamma. Jag ska dock inte orda ett dugg om oväsentligheter. Tillräckligt många andra ägnar sig åt dylikt.

I stället vill jag berätta för er om hur jag hamnade här. Poängen med min berättelse, själva syftet, eventuella budskap, moraliteter, råd och lärdomar, kan jag inte avslöja redan nu. Det går inte för sig. Ni får helt enkelt lita på på att det är värt att lyssna på mig. Problemet ligger då helt hos er. Jag är trots allt bara en hatt."

11 kommentarer:

 1. helt okänd bok för mig. den verkar originell. tack för smakebiten! gott nytt läsår!

  SvaraRadera
 2. fint med lugna dagar, gillar omslaget, tack för smakbiten, god fortsättning.

  SvaraRadera
 3. Intressant smakbit! Jag blir nyfiken på hur man lyckas hålla läsarna intresserade när huvudpersonen är en hatt, skall hålla utkik efter din recension.

  SvaraRadera
 4. Jag har nog aldrig läst en bok där en hatt är berättare. Gillar tonen!

  SvaraRadera
 5. Det var en okänd bok för mig. Man blir ju lite nyfiken på vad hatten har att berätta...

  SvaraRadera
 6. "Vischan" var et kult ord, jeg slo det opp så jeg forstår hva det betyr :-) Jeg er født på vischan, men nå bor vi i nærmeste by.
  Det er deilig med late dager der en får lest mye. Etter jeg har kommentert på bloggene som er med i smakebiten har jeg også tenkt å lese. Jeg prøver å lese ferdig bøker jeg har begynt på, men som jeg av en eller annen grunn har latt bli liggende og vente. Det er greit å begynne på nytt i et nytt år :-)
  Godt nytt år og ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 7. Det var en originell ingång till en berättelse! Riktigt skoj och annorlunda. Tack för smakbit, har inte stiftat bekantskap med författaren. God fortsättning på det nya året

  SvaraRadera
 8. Jamen det var väl ovanligt, har nog inte varit med om en hatt som berättare. :)

  SvaraRadera
 9. Det var sannerligen en annorlunda berättarröst!

  SvaraRadera
 10. Hoppsan, ovanligt med en hatt som berättar. Blir lite nyfiken på vad den kan avslöja för saker.... tack för smakbiten och god fortsättning.

  SvaraRadera
 11. Tack för en annorlunda smakbit!

  SvaraRadera