torsdag 5 juli 2012

Det du inte såg

Det du inte såg av Patrik Sjöberg med Markus Lutteman

"Patrik Sjöberg är en av Sveriges mest kända och framgångsrika idrottsmän genom tiderna. Men bakom den hårda fasaden vilar ett mörker. Först nu är Patrik redo att dela med sig.
1987 hoppade höjdhopparen Patrik Sjöberg 2,42 på DN-galan i Stockholm. Detta gjorde honom till innehavare av världsrekordet i höjdhopp. Fortfarande är han världens näst bäste höjdhoppare genom tiderna.
Men vem är egentligen Patrik Sjöberg? Många av oss minns en överlägsen idrottsman, kaxigt rökande en cigarett mellan hoppen. En man vi, då och nu, känner som bufflig, frispråkig och rakt på sak. En idrottsvärldens rockstjärna. Men hur kom han dit?I denna nya memoar berättar Patrik Sjöberg för första gången sin historia, ärligt, rakt och öppenhjärtigt. Och det visar sig att den innehåller mer än vad någon av oss kunnat tro.
Vinnare av 2011 års Sportspegelpriset, i motiveringen till priset står det: "Fler vågade sedan träda fram - kanske för att det var just han som först vågade berätta..."."
------------------------------------------------------------------------------------


Kaxig och arrogant är väl dom ord som många förknippar med Patrik Sjöberg. Osvensk, modig och ärlig är ord som jag förknippar med honom, specielt efter att ha läst den här boken. Osvensk därför att han struntar totalt i vad andra tycker och lever sitt liv såsom han själv vill och han struntar också totalt i den s k jantelagen. Modig för att han i den här boken berättar också om svåra saker såsom dom övergrepp som han utsattes för. Ärlig därför att han inte förskönar eller hittar på ursäkter för något han själv gjort utan berättar rakt ut även om sånt som kanske inte varit så välbetänkt att göra eller säga.

Jag har aldrig varit speciellt intresserad av sport förutom då just friidrott (av hävd kan man väl säga, jag är ju trots allt en finne och friidrott har alltid legat oss i min generation nära hjärtat) så det var också intressant att läsa om Sjöbergs idrottskarriär. Det är trots allt en imponerande idrottskarriär det handlar om.

Jag köpte nog boken till stor del för att den varit så omtalad och jag förväntade mig faktiskt inte att jag skulle sträckläsa den!

Köp boken hos t ex Bokus eller Adlibris!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar