torsdag 19 juli 2012

Fjäril i koppel

Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh

"I Teheran befinner sig en ung kvinna. Under en natt ska hon fatta  sitt livs största beslut, det som kommer att förändra hela hennes tillvaro och påverka många människors liv. I väntan på gryningen blickar hon tillbaka och funderar över den flicka som en gång var.


För länge sedan kom Shirins farfar vandrande över gränsen från Ryssland till den lilla staden Zadrabad vid Kaspiska havet. Han blev kär i stadens längsta flicka och bestämde sig för att stanna flr gott.


Runt farmor och farfars vackra hus samlas släkten, farbror Abbas med affärssinne, farbror Babak som får kvinnorna på fall och den vackra men ogifta faster Mahasti. Och förstås Shirin och hennes familj. Hon är den enda dottern bland fem syskon, men minst lika modig sm sina bröder och fylld av äventyrslust. Det försätter henne i både svårigheter och för med sig fantastiska upplevelser.


Som liten flicka iakttar hon och lyssnar på tanterna som skvallrar om Farah Diba i farmors kök och kvinnorna som gör upp äktenskapsaffärer i badhuset. Före revolutionen är livet förhållandevis enkelt, men med revolutionen kommer mörkret och Shirins hjärta härdas av allt som sker omkring henne."

-------------------------------------------------------------------

"Om du tyckte om Flyga drake kommer du att älska Fjäril i koppel" står det på framsidan av boken och det skriver jag under på. Och man behöver nog inte ens ha läst Flyga drake för att gilla Fjäril i koppel. Jag har en förkärlek för författare med rötterna i Mellanöstern så jag hade på känn att jag skulle gilla den här boken. Trots att kvinnans ställning är vad den är i dom här länderna så är kvinnorna i dessa böcker ofta dom starka, dom som håller ihop familjen och dom som ser till att livet fungerar. Det var också intressant att få läsa om livet i Iran och vilken enorm skillnad det var före och efter revolutionen och också hur fritt livet var som barn och hur allt sen förändrades i princip över en natt när hon "blev" kvinna. Det här var en definitiv sträckläsningsbok!

Köp boken hos t ex Bokus alt Adlibris


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar