måndag 30 juli 2012

Sammanfattning - Fifty Shades-trilogin


Fifty Shades-trilogin av E.L. James

Jag hade nog ganska mycket fördomar mot den här typen av böcker när jag började läsa första delen av Fifty Shades-trilogin. Visst, det är inte precis höglitteratur men inte heller skräp rakt av. Ja, jag retade mig på en del saker i böckerna, men samtidigt kunde jag ju inte släppa dem heller utan var bara tvungen att läsa hela trilogin.
Det intressanta var att om jag läst böckerna som fristående delar och inte vetat att författaren var kvinna så skulle jag nog automatiskt trott att det var en man som skrivit del 1 (Fifty Shades of Grey/Femtio nyanser av honom) och 2 (Fifty Shades Darker/Femtio nyanser mörkare), men att del 3 (Fifty Shades Freed/Femtion nyanser av frihet) skulle ha skrivits av en kvinna. Det tog ett tag innan jag kom på vad det var som kändes lite "konstigt" när jag läste alla böckerna efter varandra men till slut kom jag på det.

I del 1 och 2 är sexscenerna väldigt detaljerade, nästan "kliniska" och liknar i mina ögon en "vanlig" porrfilm (dvs med närbilder av händelseförloppet) och handlingen i böckerna har fått stå tillbaka för de detaljerade sexscenerna. Det här känns som ett väldigt "manligt" sätt att att skriva erotik.
I del 3 däremot får handlingen större utrymme och sexscenerna är inte riktigt lika detaljerade utan lämnar lite åt fantasin också, vilket jag upplever som ett mer kvinnligt sätt att beskriva sex/erotik.

Jag kan ju förstå varför dom här böckerna blivit så omåttligt populära i USA och det skulle nog förvåna mig om dom inte skulle bli i princip lika populära här i Sverige.

Fifty Shades- trilogin finns att köpa hos t ex Bokus alt hos Adlibris

Mina recensioner på del 1 - 3 kan man hitta enligt nedan

Del 1 - Fifty Shades of Grey/Femtio nyanser av honom
Del 2 - Fifty Shades Darker/Femtio nyanser mörkare
Del 3 - Fifty Shades Freed/Femtio nyanser av frihet

2 kommentarer:

  1. Jag har inte läst de här böckerna än..men man kanske skulle göra det.:)Blir ju nyfiken när så många pratar om dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var faktiskt mycket därför jag läste dem, av nyfikenhet.

      Radera