onsdag 2 oktober 2013

Little Bee

Little Bee av Chris Cleave

"Efter att ha suttit inlåst i två år får tomårsflickan Little Bee lämna flyktingförläggningen utanför London. Där har hon lärt sig engelska så som drottningen talar. Samtidigt har hon funderat ut olika sätt att ta livet av sig om männen som fick henne att fly från sitt land plötsligt skulle dyka upp. Vart ska hon ta vägen, utan pengar och kontakter? Det enda hon har är ett visitkort från en man vid namn Andrew O'Rourke som hon träffade på en strand i Nigeria. Kanske kan han hjälpa henne?

Vi får också följa journalisten Sarah O'Rourke, nybliven änka som försöker ordna upp sin tillvaro med sin lille son. Hennes liv förändrades oåterkalleligt på en semesterresa till Nigeria två år tidigare. Allt började den dagen då de mötte en flicka vid namn Little Bee."

--------------------------------------

Jag hade ju hört så mycket om Little Bee att jag blev ordentligt besviken nu när jag läste den. En trevlig liten historia, javisst,men jag har klara trovärdighetsproblem med den. Med den här berättelsen kommer man igen fram till att "verkligheten överträffar dikten". Jag känner att Chris Cleave tagit den säkra vägen och gjort berättelsen rumsren istället för att gå ut på grenen och kolla om den håller. Little Bees och Sarahs upplevelser i Nigeria är så tillrättalagda för att inte uppröra alltför mycket att de blir nästintill osannolika.  Samma med Little Bees tillvaro på flyktingförläggningen. Många tycker nog säkert att det är hemskt att låsa in människor i två år på en anläggning när de nu flytt från ett hemskt liv, men man behöver inte gå längre än till vårt eget land och se hur vi behandlar flyktingar för att inse att det där inte kommer ens i närheten av hur verkligheten ser ut.

Det positiva i boken är beskrivningen av Little Bees möte med den västerländska kulturen - många av hennes funderingar är ju klockrena. Vårt sätt att leva måste ju te sig ganska absurt för någon som kommer från t ex just den afrikanska delen av världen.

Men, nej, Little Bee var verkligen ingenting för mig, tyvärr.

Little Bee finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar