fredag 20 december 2013

Bokbloggsjerka 20-23 december

Bokbloggsjerka 20-23 december

I veckans jerka, nu när det börjar närma sig jul och jerkan ska ha juluppehåll, vill Annika veta om bokliga löften inför 2014

Den självklara frågan torde nog vara vad ni önskar er i julklapp, men det förutsägbara är en aning tråkigt tycker jag. Därför tänkte jag grilla er i ämnet om vad som kommer att bli ert bokliga löfte 2014.
Jag vet att det kan tyckas vara en knivig fråga så här mitt i all julstress så därför geer jag oss extra lång betänketid. Jerkan utgår nästa vecka och återkommer inte förrän den 10 januari. Innan dess borde vi väl ha satt våra mål inför nästa år, eller vad tror ni?
Nu ska jag vara riktigt, riktigt långrandig för att påminna mig själv om hur jag vill ha det 2014 också.

Löften ger jag inte för jag vet att sådana löften kommer jag inte att hålla. Snarare är det nog så att jag tänker fortsätta precis som vanligt, dvs läsa spretigt, välja läsning efter hur jag känner mig för tillfället och vad jag har lust att läsa just då. Det viktiga är att hela tiden variera vad jag läser tillräckligt mycket för att jag ska fortsätta vara nyfiken inför varje enskild bok.

Och som vanligt inte ens försöka delta i en massa utmaningar som jag vet att jag inte klarar av eftersom de ofta kräver en planering, och att planera mitt läsande i förväg fungerar inte för mig om jag ska kunna behålla läslusten och nyfikenheten inför varje bok.

Jag kommer också, som vanligt, försöka att inte köpa alltför många böcker, men det vet jag alltid stannar vid ett försök för när det kommer till kritan så klarar jag inte av att låta bli i längden.

Jag har inte heller några som helst tankar på hur mycket eller lite jag ska läsa 2014, det får bli som det blir. Att ställa upp ett mål med x antal böcker  som ska läsas under 2014 är inte riktigt förenligt med det viktigaste för mig, dvs läslusten. Ställer jag ett mål för mig så blir jag så målinriktad att jag jobbar aktivt för att nå målet och då förtar det mycket av läslusten, jag läser då bara för att nå målet på x antal lästa böcker. Och egentligen, vad spelar det för roll hur många böcker jag läser 2014? Det viktiga är ju att jag får ut nånting av det jag läser och att jag njuter av att läsa.

Ja, jag ska bredda min läsning men det har jag å andra sidan hela tiden försökt göra, så det är inte heller någon ny målsättning. Jag gör mitt bästa för att testa mina gränser och bredda mitt läsande.

Så målsättningen för mig kan nog sammanfattas med några få ord: Jag ska läsa som vanligt!
15 kommentarer:

 1. Jag sätter upp lite småmål men håller med dig i det du skriver :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske att jag skulle klara småmål, men t o m det är osäkert.

   Radera
 2. Läslusten och nyfikenheten är det absolut viktigaste! Jag håller med!

  SvaraRadera
 3. Hemligheten är att sätta målen så lågt att man vet att man klarar dem utan att anstränga sig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju också ett sätt att klara målen.

   Radera
 4. Nej man vill helst läsa kravfritt!! :))

  SvaraRadera
 5. Jag kan inte heller planera min läsning, det förstör mer än det ger för mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma flr mig, med planering går läsningen åt skogen.

   Radera
 6. Mina mål handlar om att jag ska läsa på det sätt som var vanligt för mig för 15-20 år sedan... Jag läste mycket mer varierat då, och det skulle jag vilja koma tillbaka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du lyckas, det är ju kul att läsa varierat och så drabbas man inte av läströtthet.

   Radera
 7. Att läsa som vanligt låter klokt, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför ändra på ett vinnande recept?

   Radera