onsdag 11 december 2013

Ingens mamma

Ingens mamma: tolv kvinnor om barnfrihet av Lena Andersson, Birgitta Stenberg, Josefine Adolfsson mfl.

"Här blir inga barn gjorda
Litteratur, tv, tidningar och radio matar oss med berättelser om moderskap, ofrivillig barnlöshet, livspussel och kärnfamiljsmys.

Här skriver tolv kvinnor som vill något annat. Kvinnor som självmant har valt att sterilisera sig innan 30-årsåldern eller hellre låter sin partner bilda familj med någon annan än att själv bli mamma. Som tycker att klimakteriet är befriande, att vårt förhållande till barn liknar en religiös kult och att det är dags att uppvärdera andra relationer än dem mellan barn och föräldrar.

Evolutionsbiologi, feministiska strategier och idéhistoria blandas med humor, konsumtionskritik och djupt personliga insikter."


-------------------------------------------------------------


Ingens mamma var oerhört intressant att läsa och den var lika oerhört svår att recensera. Den kommer alltför nära min verklighet för att det ska vara lätt att försöka sätta alla känslor och funderingar på pränt.

Barnfrihet - vilket bra ord! Det tänker jag införliva på en gång i mitt vokabulär. För det handlar ju om frihet - att vara fri att göra som man själv vill och att inte ha barn att ta hänsyn till.

När man är yngre och utan barn lär man sig snart hata det där "Men oj, har ni inga barn ännu? Börjar det inte bli dags snart?". Alla förutsätter att man absolut och definitivt vill ha barn. Det är faktiskt märkligt att folk förutsätter att alla kvinnor vill ha barn. Vi är ju nu i 2000-talet och kvinnor lika väl som män vill ha en karriär och också ett liv på fritiden utanför hemmet. Så att välja bort barn borde inte vara ett så konstigt. Men, nej, är man kvinna så förutsätts man att brinna av längtan efter barn och vara beredd till vad som helst för att få det.

Det sköna med att nu vara 50+ är att ingen frågar längre när man tänker skaffa barn, däremot får man en del lite udda reaktioner. Klassikern för oss (min man o jag) är faktiskt "Nej, men oj, har ni inga barn!? Men det är väl klart, ni har ju husdjur istället!" Inte visste jag att barn och husdjur var utbytbara med varandra?

Det var faktiskt väldigt skönt att få läsa den här boken, skönt att läsa andras åsikter och erfarenheter när det gäller barnfrihet. Synd bara att den inte kom redan för 20 år sen, då det kändes som att man var ensam i världen på att välja bort barn.

Det är många som borde läsa den här boken, både de som inte förstår varför man väljer att inte ha barn och de som redan valt eller funderar på att välja barnfrihet. Jag önskar nästan att jag hade en hög hemma som jag kunde ta och dela ut till var och en som kommer med mer eller mindre knepiga frågor och kommentarer på vår barnfrihet.

Tack Bokförlaget Atlas för rec.exet!

Ingens mamma finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza


6 kommentarer:

 1. Den här boken ska jag läsa, den verkar så himla vettig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker absolut att du ska läsa den, det är en oerhört vettig bok!

   Radera
 2. Jag känner igen det där precis. Jag har också valt bort barn och att vara kvinna och inte vilja ha barn är nog det mest provocerande man kan vara. Känns det som.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många tycker ju att det är på något sätt onaturligt att man inte vill ha barn.

   Radera
 3. Folk slutade fråga mig om när jag skulle skaffa barn när jag fyllt 40+. Skönt. Det har helt klart sina fördelar att bli tant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Det är störtskönt att slippa frågorna!

   Radera