fredag 12 september 2014

Bokbloggsjerka 12-15 september

Efter att ha varit på provtagning är det perfekt att börja fredagen med att delta i Annikas Bokbloggsjerka. Den här veckan frågar hon

Hur ser din recensionsprocess ut? Skriver du anteckningar (eller viker hundöron) under tiden du läser? Recenserar du en bok direkt efter du har läst ut den?
Kort sagt: dela med dig av dina bästa recenseringstips!

----------------------

Jag har inte riktigt någon genomtänkt process eller regel för hur jag gör, snarare blir det nog som det blir beroende på vad det är för bok jag läser.

Jag för inga anteckningar, det är jag alldeles för lat för. Däremot har jag små "anteckningsflikar" som jag kan klistra på ställen där jag hittar något som jag speciellt vill fästa uppmärksamheten på. Hundöron är jag numera allergisk mot.  Men så är det ju också det att jag gör inga analyser när jag recenserar utan det jag skriver om är min egen upplevelse av boken och vad den väcker för känslor, inte det rent tekniska utförandet.

I möjligaste mån försöker jag skriva recensionen så snart som möjligt för då har jag allt (t o m upplevelsen och känslorna) färskt i minne. Boken har jag alltid bredvid mig när jag skriver så att jag kan kolla upp t ex namn osv om jag behöver.

Och så är det det här med betyg. Jag tog tidigt beslutet att inte betygsätta de böcker jag läser och recenserar. Det beslutet tog jag för jag vill inte jämföra böcker med varandra, vilket jag känner automatiskt skulle behöva göra om jag skulle sätta betyg. Så jag skriver bara om mina egna känslor för boken och vad jag tycker/tycker inte om i boken.


23 kommentarer:

 1. Bra sammanfattning! Jag håller med om allt: inga hundöron, minnet är kort och betyg krånglar mest till det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, din korta sammanfattning är nog ännu bättre och jag håler fullständigt med.

   Radera
 2. Det är kul att läsa hur olika alla gör, det verkar vara en knepig fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det viktiga är att man hittar sitt eget sätt som man trivs med...

   Radera
 3. Anteckningsflikar är väl sånt jag använder; jag skriver upp sidan diskret bak i boken. Jag gillar att kolla mina egna anteckningar långt efteråt, om jag läser om boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser ju sällan om böcker så...

   Radera
 4. Jag har betyg på mina böcker men det är ett betygsystem baserat på känslor och inte på bokens tekniska utformning. Jag använder också små post-it lappar för att markera riktigt bra ställen i boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flikarna som jag använder har nog lite samma syfte

   Radera
 5. Analyser och omdömen om tekniskt utförande lämnar jag till de som tror sig veta vad de gör. Jag är en glad amatör som skriver vad jag tycker om boken :)

  SvaraRadera
 6. Brukar ha betyg i mina recensioner men fundera på att sluta med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag klarar inte riktigt av betygssättning när det gäller böcker, känns som att jag då måste jämföra böckerna med varandra och det kan jag inte.

   Radera
 7. Jag skriver mest om min egen läsupplevelse när jag recenserar. Men det händer att jag kommentera både språk, karaktärer och miljöer även om det inte blir några djupgående analyser.

  SvaraRadera
 8. Det intressanta tycker jag är att känslorna inte alltid behöver vara desamma direkt när man läser boken och en tid efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, men det är med böcker som jag inte tycker om som jag kan behöva lite betänketid med.

   Radera
 9. Det där med betygsättning är svårt. Att jämföra böcker sinsemellan är ju ganska ogörligt ibland. Funderar själv starkt på att avskaffa den biten i mitt relativt färska bloggande om böcker (som fortfarande inte passerat försöksstadiet). Blev lite mer motiverad nu - tack! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig funkar det inte alls.Jag kan skriva vad jag tycker men att betygssätta funkar inte för mig.

   Radera
 10. Jag försöker också att inte jämföra böcker med varandra, utom kanske i serier, men jag har ändå betyg enl Goodreads kriterier.

  SvaraRadera
 11. Betyg fungerar inte för mig heller, även om jag får erkänna att jag blir mer intresserad av att läsa en recension om en bok fått högsta eller lägsta betyg.

  SvaraRadera
 12. Jag skulle inte heller säga att jag är så analytisk av mig, utan det är ju mest upplevelsen och känslorna som jag skriver om.

  SvaraRadera
 13. Började med betyg, men fick ge upp, tyckte det var för svårt. Dels att jämföra väldigt olika slags böcker och dels så märkte jag att betygen ändrades över tid...

  SvaraRadera
 14. Vi är väldigt lika i det sista du skriver. Jag sätter inte heller betyg, fast flera frågat om det. Jag vill inte ställa böckerna emot varandra på det sättet, det handlar om en känsla jag får när jag läser, det går inte att betygsätta. Däremot kan jag ibland varna eller rekommendera en bok...

  SvaraRadera