måndag 15 september 2014

Sommarbruden

Titel: Sommarbruden
Författare: Marita Conlon-McKenna
Format: inbunden
Antal sidor: 418
Förlag: Norstedts

"Amy och Dan är som gjorda för varandra. När Dan friar till Amy under en romantisk weekendresa till Venedig, blir släkt och vänner eld och lågor. Särskilt Amys mamma Helen som i egenskap av brudens mor kan glädja sig åt att planera sin dotters drömbröllop.

Planeringen växer till slut Amy och Helen över hucudet och Dan får nog av allt prat om det stundande bröllopet. Han slår helt sonika upp förlovningen och flyttar in hos en kompis. Amy begriper att hon själv måste ta kontroll över sitt eget bröllop och Dan inser att han begått ett stort misstag. Frågan är om han kan vinna Amy tillbaka?"---------------------------------------


Ovanligt nog har jag hittills i år läst fler feelgoodromaner än vad jag läst sammanlagt under flera år tidigare. Och jag har tidigare läst En liten hattaffär på hörnet av samma författare och tyckte den var gullig och småcharmig, tyvärr kan jag inte säga detsamma om Sommarbruden. Och jag har också hittat en typ av feelgood som funkar för mig. Sommarbruden är ju  en feelgoodroman, tyvärr tillhör den kategorin av feelgood som jag ogillar i högsta grad. Det utmärkande för feelgood ska ju vara, precis som själva ordet anger, att man mår bra av den. När det gäller Sommarbruden blir resultatet det helt motsatta för mig - jag blir irriterad och faktiskt t o m arg av att läsa den.

Det som irriterar mig med Sommarbruden är att huvudpersonens högsta önskan och enda existensberättigande verkar vara att hitta en karl, gifta sig och få ett så storslaget bröllop som möjligt. Finns det överhuvudtaget såna kvinnor fortfarande? Jag har inga svårigheter med sånt när det gäller berättelser som skildrar en tidsperiod då nånting sådant var verklighet, historia kan man ju faktiskt inte ändra på hur gärna man än skulle vilja. Men den här boken är trots allt utgiven 2012, dvs en samtidsberättelse!

Ja, jag vet att berättelsen tilldrar sig i ett annat land, men samtidigt har jag ju sett att man även i Sverige närmar sig den här typen av tänkande när det gäller bröllop. Visst, jag förstår fullständigt att man vill ha ett fint bröllop, men bruket att lägga ner astronomiska summor på själva bröllopasarrangemangen hoppas jag aldrig kommer hit och inte heller en återgång till gamla tiders sed att brudens familj förväntas bekosta det hela. Och jag hoppas verkligen att dagens unga kvinnor tycker att det finns viktigare saker i livet än att "landa" en karl och gifta sig.

Nej, den här typen av feelgood är verkligen ingenting för mig!

Sommarbruden finns att köpa i pocketformat hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON2 kommentarer:

  1. Härlig sågning, är vederbörligt avskräckt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är sällan jag blir arg på någon bok, men den här lyckades irritera mig till den grad att jag allvarligt funderade på att använda den till att tända brasan med...

      Radera