fredag 19 februari 2021

Fem en fredag vecka 7: Problemlösning

 

Det blev en långsam morgon som övergick till lunch utan att jag hann eller orkade med nånting. Men nu är det dag att sätta fart och först ut är Fem en fredag, som anordnas av elisamatilda. Veckans tema är

PROBLEMLÖSNING

--------------

1. Vad lagar du till middag om du inte har något i kylen?
Bor man på "vischan" (ute på landet) så existerar inte begreppet "har inget i kylen". Det finns alltid något att laga middag av i kyl, frys eller skafferi. Här måste man nämligen vara förberedd ifall man blir insnöad eller av annan anledning inte kan ta sig till affären på ett tag. Och det är inte speciellt gott om närliggande affärer heller. I vanliga fall både vecko- och månadshandlar vi (veckohandlar sånt som behövs under veckan och färskvaror, månadshandlar större saker, t ex toa- och hushållspapper)

2. Vad gör du om håret är blött och du är sen någonstans?
Sätter på mig en mössa/hatt så syns det inte, jag håller mig varm och håret hinner torka. Har såklart sen kam och borste med mig så jag kan fixa till håret lite hjälpligt när jag kommer fram till dit jag ska. Nu är det är ju en helt hypotetisk fråga för mig eftersom jag numera är sjukpensionär och disponerar min tid hur jag vill och har alltså lätt för att se till att oftast inte vara så sen att jag behöver gå med blött hår.

3. Om mobilen inte fungerar, hur får du tag i någon?
Har kvar fast telefon så är jag hemma så kan jag använda den. Utöver det så finns ju sociala medier, mail osv där man kan få tag på den man söker. Är jag ute och behöver ringa någon akut så funkar det nästan alltid att gå in i en butik och be om att få låna telefon för ett kort samtal

4. Vad gör du om du inte hittar något i en butik och ingen personal finns i närheten?
Letar länge och väl, frågar andra kunder och om jag fortfarande inte hittar så frågar jag i kassan på väg ut eller ger mig in i personalutrymmena för att fråga. Ett alternativ är också att hitta en ersättningsvara (ofta finns det något i t ex recept som man kan ersätta med annat)

5. Om du gick vilse i en skog utan karta och kompass, skulle du kunna hitta ut?
Det tror jag att jag skulle i alla fall i de skogar vi brukar befinna oss i. Det är sällan speciellt långt till någon typ av bebyggelse eller väg i de skogar där vi brukar hålla till. Och numera är jag ju aldrig ensam i skog och mark eftersom jag sitter i rullstol och behöver att någon skjuter ("kör") rullstolen åt mig när terrängen är svår. Och maken som oftast är ledsagaren är en hejare på att hitta i skog och mark.

7 kommentarer:

 1. Inte dumt att fråga andra kunder. Det har hjälpt mig ett antal gånger. Att ge sig ut i personalutrymmena är nog inte populärt.

  SvaraRadera
 2. jag frågar ofta och gärna i butikerna. varför spilla tid på att leta planlöst. jag ropar in i lagerutrymmen eller frågar i chark-disk och kassa

  SvaraRadera
 3. när barnen var små, åkte man inte iväg och handla hur som helt, jag blev duktig på "surrogat", om något fattades, fick man vara lite kreativ.

  SvaraRadera
 4. Det låter lugnt, utefter dina svar!

  SvaraRadera
 5. Kul att höra att du kan ta dig ut i skogen med rullstolen. Att skogsbada har ju blivit en trend, fast vi som bor på landet har ju känt till det i evigheter. Att springa till affären m en ingrediens fattas till ett recept finns inte, då får man hitta ersättning hemma.

  SvaraRadera
 6. Din man och min har definitivt nåt gemensamt - de är utmärkta navigatorer. Skönt att kunna luta sig tillbaka till nån som både hittar rätt och i ditt fall kan ratta rullstolen.
  Har förstått att det är många som har "gammal-telefonen" kvar. Det har inte vi, men ibland undrar jag...

  Å visst är det skillnad att bo fem minuter från närmaste centrum för att handla eller om man bor på landet. Där har man liksom inte råd att ha tomt i kylskåp/skafferiet.

  SvaraRadera
 7. Det gäller att ha telefonnummer i huvudet om man måste låna en telefon, och det har inte jag längre. Men i dagens samhälle blir man sällan riktigt strandsatt som tur är. Vi har nära till allt! Om man inte bor i rena ödemarken förstås. Ha det gott!

  SvaraRadera