tisdag 17 september 2013

Avhopparen: Mina 20 år i Scientologin

Avhopparen: Mina 20 år i Scientologin av Robert Dam

"Under mina år i scientologirörelsen hade jag hört många obehagliga saker om organisationen, om folk som hade tagits till fånga, låsts in i små rum i flera veckor, berövats sin nattsömn och blivit förhörda tills de har brutit ihop och erkänt vad som helst eller skrivit på papper och frånsagt sig möjligheten att driva rättssak mot organisationen.
Jag hade hört många historier om hjärntvätt och misshandel, men jag hade avfärdat dem som simpla påhopp från våra fiender, försök att smutskasta organisationen med hjälp av befängda lögner.
Nu blev jag rädd för att allt kanske inte hade varit lögner.

Robert Dam har just tagit studenten, lever på socialbidrag, är lite blyg och drömmer om att bli en stor musiker när en ung kvinna på gatan frågar honom om han vill göra ett personlighetstest.
Det är hans första kontakt med L. Ron Hubbards lära, scientologin, och den kommer att bli hans liv. I tjugo år klättrar han på Bron, scientologirörelsens utvecklingsstege, och varje steg kostar honom stora pengar - pengar som han oftast inte har. Att bli först clear och sedan OT är värt vilka uppoffringar som helst.
Så hamnar han plötsligt i onåd och får se helt nya sidor av scientologin. Vad är det egentligen som L. Ron Hubbard predikar om? Och vart har han tagit vägen?"

-------------------------------------------------

Om det är något som jag har svårt för så är det olika sekter och därför är jag också intresserad av att läsa om dem. Jag vill lära mig mer och kanske någon gång börja förstå hur det kommer sig att det finns människor som hamnar där och blir manipulerade. Än så länge har jag kommit så långt att jag lite sakta börjat förstå vad det är för människor som hamnar i klorna på sekter där det handlar om tro, någon slags egen version av religion, men sen finns det sådant som scientologin , som ju i grund och botten egentligen inte är en religion utan någonting helt annat, och då blir det fortfarande rätt så obegripligt för mig.

Jag tror de flesta vet att t ex Tom Cruise är scientolog och en del blir nog då nyfikna på vad det handlar om, precis som jag och då är nog Avhopparen den perfekta boken att läsa. Inte nog med att man får läsa om själva historiken och utvecklingen av scientologin, vilket i sig är skrämmande nog, men man får också ta del av en persons egen "resa" i den verkligheten. Och det skrämmer ännu mer när man inser hur lätt det är att manipulera intet ont anande, naiva människor.

Tack Libris Förlag för rec.exet!

Avhopparen finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza


2 kommentarer: