tisdag 10 september 2013

Naken sanning

Naken sanning av Elisabeth Akteus Rex

"Två små barn försvinner spårlöst på väg hem från skolan och Örebro, som just blivit sig likt igen efter serievåldtäktsmannens härjningar, hamnar åter i medias blickfång.
Emelie Thörnqvist har flyttat tillbaka till stan och försöker återhämta sig från de senaste månadernas kaos. Ett nytt jobb och två män som hon inte kan välja mellan hjälper henne att förtränga två kommande rättegångar som hon måste vittna i. Ganska snart inser hon dock att allt inte står rätt till på den nya arbetsplatsen, och en dag står hennes syster Cecilia pötsligt utanför dörren, på flykt från sin egen man och den religiösa sekt de tillhör.
Medan löpsedlarna undrar vad polisen gör för att hitta de försvunna pojkarna trasslas Emelie in i en serie händelser som tvingar henne att välja: ska hon stanna och slåss eller fly?"

----------------------------------------------

Naken sanning är en fristående fortsättning på Elisabeth Akteus Rex debutbok Dold agenda och andra boken i en planerad trilogi. Och precis som Dold agenda så är den lite chicklit blandad med spänning. Det är lättläst och trevligt, men...

Emelie Thörnqvist är huvudperson även i denna bok och tyvärr, hon irriterar mig ännu mer här. Det är nog orättvist att jag jämför henne med mig själv eftersom jag trots allt är äldre, mer erfaren och har mer skinn på näsan, men det är nog ganska få som ens i Emelies ålder är så otroligt veliga, naiva och mesiga som hon är. Ingen jag känner (och mina bekanta finns inom många åldersgrupper, både väldigt unga och i min egen ålder) skulle acceptera att en chef ger elaka kommentarer om ens föräldrar, i samma sekund sådant hände skulle de ta sin väska och sina högklackade skor och gå utan att komma tillbaka. Men i och för sig skulle ingen av dem ens ha tagit ett jobb där man redan på intervjun klart går över gränsen med frågorna.

Naken sanning är helt klart mer spännande än Dold agenda och det händer väldigt mycket. Det händer kanske t o m lite för mycket. Akteus Rex tar upp viktiga ämnen och jag tror hon nog hade tjänat på att begränsa sig något. Som det är nu blir det nästan för mycket när man har pedofili, kvinnomisshandel, droger, ätstörningar, sekter och arbetsplatsmobbning i en och samma bok. Visserligen ingår allt detta som en naturlig del i handlingen, men det blir ändå så mycket att jag blir nästan vimmelkantig av att försöka hålla jämna steg med utvecklingen av händelserna. En positiv sak där är ändå att jag absolut inte kan gissa mig till i förväg vem som egentligen är vem, dvs vem som är pedofil, kvinnomisshandlare osv och det gör att jag drivs att läsa vidare för att få reda på vem som är skurken.

Men trots mina invändningar och mitt ogillande av Emelie så har jag haft behållning av att läsa boken, den har väckt en massa funderingar, tankar och känslor. Nu håller jag tummarna för att Emelie i nästa bok tar fram sin inre Modesty Blaise och tuffar till sig.

Tack Hoi Förlag för rec.exet!

Naken sanning finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON







2 kommentarer:

  1. Den här boken måste jag ju ge en chans och en trilogi kan man ju inte halvläsa så lär ju läsa den sista delen sen när den kommer :)

    SvaraRadera