lördag 22 november 2014

Anarki och gamla hundar

Titel: Anarki och gamla hundar
Författare: Colin Cotterill
Format: Pocket
Antal sidor: 278
Förlag: Bokförlaget Bra Böcker

"En pensionerad, blind tandläkare har blivit överkörd av en timmerbil mittemot posten i Vientiane och hans kiropp har vederbörligen överlämnats till bårhuset av dr Siri Paiboun, Laos enda coroner och sjuttiotre år gammal.

Dr Siri hittar ett blankt papper i likets ficka och upptäcker snabbt att det är ett kodat brev skrivet i osynligt bläck. Tandläkarens änka förklarar att de gåtfulla bokstäverna och siffrorna beskriver olika schackdrag, men schacksymbolerna liknar ingenting dr Siri stött på tidigare. Med hjälp av gamla vänner och tant Bpoo, transvestit och tillika siare, löser dr Siri mysteriet med brevet men dras också in i en komplott för att störta regeringen i Laos."

----------------------------------

Böckerna med dr Siri Paiboun har snabbt blivit något av en favoritserie och är tillsammans med Jan Mårtenssons Homanböcker, böcker som jag helt enkelt inte kan vara utan. Och gemensamt för båda serierna är att man nog inte ska försöka sig på att läsa många delar efter varandra, utan avnjuta böckerna en och en och ta något annat mellan innan man påbörjar nästa. Anarki och ganla hundar är del fyra i serien om dr Siri Paiboun, den sjuttiotreårige coronern i Laos.

Persongalleriet är även i den här boken helt otroligt, det vimlar av diverse märkliga personer, spöken och andar, den ena mer osannolik än den andra. Dr Siri och syster Dtui har som vanligt sitt eget, inte alltid politiskt korrekta, sätt att se på saker och ting och agerar därefter. Och t ex dr Siris syn på kommunismen är definitivt inte politiskt korrekt.

Att berättelsen tilldrar sig till stor del i Laos gör det hela intressant eftersom man samtidigt får en lite humoristisk beskrivning av vardagslivet i det landet. Det är inte mycket till action i boken, men det kan man ju inte vänta sig heller, dr Siri är ju trots att sjuttiotre år gammal.

Jag är väldigt förtjust i de här böckerna och måste nog ta reda på ifall förlaget planerar att översätta fler av böckerna i serien. Om inte så så lär jag ändå fortsätta att följa dr Siri Paibouns äventyr, men på engelska.

Vill du veta mer om författaren och hans böcker så kan du titta in på Colin Cotterills hemsida

Anarki och gamla hundar finns att köpa hos t exInga kommentarer:

Skicka en kommentar