lördag 1 november 2014

Norrsken

Titel: Norrsken
Serie: Systrarna Stiernfors
Författare: Frida Skybäck
Format: Pocket
Antal sidor:315
Förlag: Månpocket

"När Cecilia Stiernfors återvänder hem till herrgården Rosenlund är hon inte längre densamma. Var hon varit och vad hon gjort är höljt i dunkel. Endast föräldrarna och hon själv känner till sanningen.
Djupt olycklig drar Cecilia sig undan sina yngre systrar, skriver och drömmer om att bli författare. Hon har alltid varit annorlunda, aldrig passat in i mallen för hur en ung adelsdam ska bete sig, och nu råder inget tvivel om att hon är en besvikelse för föräldrarna som är ivriga att få henne bortgift.
De hittar en lämplig kandidat i adelsmannen Jacques Rousseau, men Cecilia har inte lyckats glömma sin ungdomskärlek Ludvig. Varför försvann han egentligen? Kommer hon någonsin att kunna älska någon annan? Och hur länge ska hon lyckas bevara sin hemlighet?"

-------------------------------------------

När jag fick en förfrågan från Frida Skybäck ifall jag ville ha Norrsken att läsa och recensera blev jag jätteglad. Jag var ju redan nyfiken på boken eftersom jag gillar historiska romaner och eftersom jag sett den ett flertal gånger både på olika bloggar och på Facebook.  Norrsken är första delen i Skybäcks serie Systrarna Stiernfors.

Det går fort att komma in i handlingen och börja lära känna huvudpersonen Cecilia. Och man få väldigt snabbt klart för sig hur otroligt maktlösa kvinnorna var i mitten av 1800-talet. De hade inte en chans, först var det fadern som bestämde över dem för att senare överlåta bestämmanderätten till äkta maken. Och äkta maken valdes eller skulle i alla fall godkännas av fadern. Vilket elände att aldrig få själv bestämma över sitt liv!

Man kunde ganska tidigt i boken komma underfund med vad som var Cecilias stora hemlighet, men det störde mig faktiskt inte alls, hemligheten kändes snarare som ett sätt att visa hur kvinnorna förutom att inte få bestämma över sitt liv själv, också skulle leva efter konvenensens regler och "straffades" hårt om de inte höll sig till det som förväntades av dem.

Jag tycker om Norrsken, den är lättläst och intressant. Och jag är riktigt nyfiken på vad som kommer att hända med Cecilia i nästa bok, Polarnatt.

Läs mer om Frida Skybäck och hennes böcker på hennes hemsida

Tack Frida Skybäck för rec.exet!

Norrsken finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON


3 kommentarer:

 1. Godt tips om en historisk roman. Hva betyr egentlig tittelen? Klarer ikke å finne ut dette! Og da blir jeg nysgjerrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte vad det heter på norska. På engelska är det Nothern Lights. Ett ljusfenomen på himlen uppe i norr på natten när det är riktigt, riktigt kallt.

   Radera
 2. Jag gillade också denna bok skarpt och ser framemot nästa bok om Cecilia och hennes systrar.

  SvaraRadera