torsdag 6 november 2014

Dödens klackar

Titel: Dödens klackar
Författare: Rebecca Chance
Format: Danskt band
Antal sidor: 415
Förlag: EA Förlag

"Ena dagen hyllas de som stjärnor, för att i nästa ögonblick föraktas och vara slut i branschen. Det är bara de starkaste och mest hänsynslösa som lyckas hålla sig kvar på toppen...

Jodie Raeburn är en ung arbetarklasstjej från förorten som drömmer om storstadslivet på Manhattan. Hon är beredd att göra vad som helst för att bli chefredaktör på en av de största modetidningarna - byta namn, ändra sitt utseende och till och med svälta sig halvt till döds. Med envishet och talang klättrar hon uppåt på karriärstegen.

Jodies stora förebild är den hänsynslösa Victoria Glossop, chefredaktör på modetidningen Style Magazine. Victoria är äregirig och låter inget hindra henne på vägen til sitt eget mål. De som står i hennes väg får flytta på sig. Men hon har inte räknat med att en karismatisk främling ska dyka upp i hennes liv och få henne att fullständigt ge sig hän åt passionen. Men är hon beredd att offra allt hon satsat?

Jacob Dupleix, ägaren till Style Magazine och en av de mäktigaste männen i New York och London, är van att kontrollera allt och alla. När Victoria ber att få bli chefredaktör i New York ger han efter - utan att ana att det kan innebära undergången för hans 8imperium.

De inblandade sveps in i en maktkamp utan like. Vem som kommer att gå segrande ur striden vet ingen förrän det är för sent..."


-----------------------------------------

Äntligen kom nästa bok av en av mina absoluta favoritförfattare, Rebecca Chance. Jag älskade hennes tidigare böcker, Svarta änglar och Falska kvinnor, och jag blev inte besviken nu heller.

En av de saker som slår mig när jag läser Dödens klackar är att den inte bara innehåller alla de ingredienser som alla Chances böcker hittills har innehållit, dvs en medryckande berättelse, humor, glitter och glamour utan det finns en ingrediens till, skarp kritik. Det går inte att undvika att märka hur illa författaren tycker om utseende- och vikthysterin inom modeindustrin. Hennes skarpa och bitvis rent av grymma beskrivningar av både utseendet och beteendet hos halvt utsvultna människor inom modetidningsindustrin liknar ingenting jag hittills läst och när jag satte ut en liten smakbit ur en sådan beskrivning, så fanns det folk som t o m blev illa berörda, så skarpt tydliga är hennes beskrivningar.

Det finns vissa likheter med Djävulen bär Prada av Lauren Weisberger, främst i persongalleriet, men jag tycker nog att Dödens klackar är så mycket bättre än Weisbergers bok. Victoria Glossop i Dödens klackar vinner med lätthet över Miranda Priestley i Djävulen bär Prada i jävlighet.

Den manliga huvudpersonen, Jacob Dupleix, är inte heller en positiv upplevelse. Visst, han är snygg och rik och i viss mån trevlig, men han är också gubbsjuk, kontrollfreak och sjukligt fixerad vid kvinnors vikt och utseende.

Nu låter det som om det inte fanns någon karaktär överhuvudtaget som man kan gilla, men det finns det. Jodie är en "vanlig" människa som dras med i hela ruljangsen pga sin egen osäkerhet och det är lätt att leva sig in i hur hon känner sig och varför  hon gör som hon gör.

Och att sen slutet är väldigt oförutsägbart var riktigt kul, det var verkligen inte något jag hade väntat mig.

Även om jag gillar alla de böcker av Rebecca Chance jag hittills läst så tycker jag att Dödens klackar är den absolut bästa! Den åker in direkt på Årets favoriter! Läs Dödens klackar!
Och nu är det bara för mig att börja tråna efter nästa bok av Rebecca Chance! Hoppas jag inte behöver vänta alltför länge!

Läs mer om Rebecca Chance och hennes böcker på hennes författarsida

Tack EA Förlag för rec.exet!

Dödens klackar finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDONInga kommentarer:

Skicka en kommentar