tisdag 4 november 2014

Inkräktaren

Titel: Inkräktaren
Författare: Håkan Östlundh
Format: Pocket
Antal sidor: 460
Förlag: Månpocket

"Familjefoton med utstuckna ögon. Skrämmande brev utan avsändare. På kort tid drabbas fåröborna Henrik Kjellannder, Malin Andersson och deras två små barn av en rad hot. Vem vill göra dem illa?
Fredrik Broman och hans kollegor vid Visbypolisen tar saken på största allvar, men kan inte utesluta att alltihop är ett osmakligt skämt. När hoten trappas upp och parets dotter försvinner skingras alla tvivel. Det här är på allvar. Dessutom är det bara början...

Medan höstmörkret djupnar håller någon ögonen på familjen och bidar sin tid - väntar på rätt tillfälle att göra upp räkningen."


-----------------------------------------

Inkräktaren är femte delen i Östlundhs serie om Fredrik Broman och det här är en av de ytterst få serier, längre än en trilogi, som jag följer.

En av orsakerna till att jag orkat följa den här serien är att handlingen mer fokuserar på brottet och uppklarnandet av det istället för polisernas privatliv som tyvärr ofta blir det centrala i svenska kriminalromaner.

En annan orsak är att Östlundh lyckats skapa en alltigenom trovärdig karaktär i Fredrik Broman - han är ingen superhjälte men inte heller en nergången alkoholist utan han är nästan irriterande vanlig "normalsvensson", dvs egentligen inte spännande alls. Men det är kanske just det som lockar mig - hans reaktioner och agerande blir så mycket verkligare och trovärdigare just för att han är så vanlig.

Inkräktaren är hittills den av böckerna som jag tycker är kusligast och den där händelsekedjan innehåller element som nog de flesta tycker är både obehagliga och smått skrämmande. Och när allt sker på hösten då det börjar mörkna och semestergästerna lämnar Gotland så blir det riktigt spännande.

Inkräktaren är den bästa i serien hittills tycker jag, men vi får väl se om någon av de efterföljande böckerna är lika bra eller kanske t o m bättre. Del sex väntar nu i bokhyllan och sen återstår för mig att skaffa sista delen, nr sju, också.

Inkräktaren finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar