torsdag 20 november 2014

Den grekiska hjälmen

Titel: Den grekiska hjälmen
Författare: Jan Mårtenson
Format: Inbunden
Antal sidor: 349
Förlag: Wahlström & Widstrand

"Johan Kristian Homan är på bröllop i Shakespears födelsestad Stratford-upon-Avon. Där träffar hjan en förmögen svensk teater- och musikproducent som samlar på exklusiva antikviteter från Grekland och Rom. Nu finns en magnifik bronshjälm från 500-talet f.Kr. till salu på en konstmässa i Miami Beach. Ett unikt föremål som kunde ha burits i slagen vid Thermopyle och Marathon.

Samlaren ber Homan köpa in hjälmen för hans räkning. Han kan inte göra det själv eftersom "skattemyndigheterna i USA och jag har olika uppfattningar", som han uttrycker det.
Johan Kristian tar uppdraget, flyger till Miami och imponeras av stadens storslagna art déco-arkitektur. Mitt för näsan på en skrupulös rysk oligark lyckas han köpa hjälmen, men det förändrar hela hans tillvaro och får dramatiska konsekvenser, inte bara för honom själv."


-------------------------------------------


Den grekiska hjälmen är min tredje och sista bok i Pocketlovers tre-på-tre-utmaning.

Nu har jag alltså läst en Homandeckare i månaden under tre månader och det är en lagom takt när det gäller Mårtensons böcker, tycker jag. De går inte riktigt att läsa rätt av efter varandra - alla böckerna innehåller så mycket om historia, konst, antikviteter osv att det tar lite tid att smälta allt. Och själva deckargåtan är oftast inte speciellt klurig, men å andra sidan så är det inte heller den som är det centrala i böckerna.

Som vanligt är det mysigt och småputtrigt och kryddat med diverse "kunskap" om olika ämnen. Ett av de trevligaste inslagen i Homandeckarna är också att det alltid finns ett recept längst bak i boken på någon maträtt som Homan lagat och ätit i berättelsen.

Den grekiska hjälmen är Mårtensons 41:a Homandeckare och den är precis lika mysig som alla de andra jag läst tidigare.

Mer om Jan Mårtenson och Homandeckare kan man läsa hos Homansällskapet

Den grekiska hjälmen finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDONInga kommentarer:

Skicka en kommentar