onsdag 12 november 2014

Hämndens spel

Titel: Hämndens spel
Författare: Stefan Nilsson
Format: Inbunden
Antal sidor: 415
Förlag: HOI Förlag

"Polisen slår till mot ett kafé i Göteborg. Kreshnik Gjinali, chef för kampen mot den organiserade brottsligheten, upptäcker att albanligan engagerat torpeder via en central i USA.

Hans internationella kontakter bekräftar misstankarna. Det finns ambulerande mördare som reser runt i världen på uppdrag av kriminella organisationer.

Spåren leder tillbaka till Kreshniks födelsestad Vlora i Albanien. De pekar mot att hans ärkefiende Shaqir Goçi ligger bakom utbildningen för yrkesmördare som finns någonstans i de albanska bergen.

Kreshnik beger sig till Tirana för att leta efter fler bevis. Ju mer han får veta, desto mer känner han lukten av sin ärkefiende. Men mäktiga krafter vill stoppa jakten, som efterhand glider över till att bli en hämndens spel." 


------------------------------------------

Jag läste första boken, I flyktens skugga, om Kreshnik Gjinali, förra året och tyckte det var lite spännande att få läsa en roman som utspelar sig i det ganska så okända Albanien.

Och det är fortfarande väldigt intressant att få läsa om Albanien. Det märks också att författaren är väl förtrogen med landet, samhället och människorna där. Beskrivningarna av hur saker och ting fungerar (eller inte fungerar) känns trovärdiga och något som nog är en verklighet i ett land som relativt nyligen befriats från en diktator.

I den här boken lär man känna Kreshnik i alla fall lite närmare, tyvärr blir det inte samma med Teuta, hans fru utan hon är även fortsättningsvis lite "på undantag"...

Det som jag upplever som en svaghet i Hämndens spel är att de svenska delarna (dvs när handlingen utspelar sig i Sverige och oftast handlar om huvudpersonernas vardagsliv) känns stela och uppstyltade. Det är när Kreshnik med familj befinner sig i Albanien som handlingen flyter på ett naturligt sätt och t o m samspelet mellan människorna känns mer äkta. Jag får lite grann känslan av att författaren faktiskt känner sig mer "hemma" med albanska förhållanden än svenska.

Berättelsen är spännande och bitvis undrar man om Krashnik kommer att lyckas att få fast Shaqir Goçi.

Jag hoppas att Nilsson fortsätter att skriva om Albanien, ett land som han verkar känna väl och som också verkar ligga honom varmt om hjärtat.

Tack HOI Förlag för rec.exet!

Hämndens spel finns att köpa hos t ex
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar