lördag 7 februari 2015

Djävul i en blå klänning - #Hyllvärmare2015

Titel: Djävul i en blå klänning
Författare: Walter Mosley
Format: Pocket
Antal sidor: 246
Förlag: LeanderMalmsten
Hyllvärmare

"Los Angeles hösten 1948. Det är fortfarande hett, men flygmekanikern och krigsveteranen Easy Rawlins har hamnat i kylan - han har fått sparken från sitt jobb och hypotekslånet förfaller till betalning om några dagar. En vit man i linnekostym dyker upp och erbjuder Easy en stor summa pengar om han letar upp den blonda och demoniska jazzbruden Daphne Monet som gillar att röra sig i svarta kretsar. Det visar sig snart att uppdraget är allt annat än ofarligt och Easy dras in i en härva där han trakasseras av polisen, där liken staplas längs hans väg och där han och hans mordiske ungdomsvän Musen finner att avståndet mellan liv och död i brottets Los Angeles är kort."

--------------------------------

När jag stod på bakluckeloppisen med den här boken i hand och läste baksidestexten så tyckte jag att jag kände igen namnet på huvudpersonen, Easy Rawlins, men kunde ändå inte påminna mig om att jag skulle ha läst boken. Så självklart köpte jag då boken. Väl hemma så kunde jag inte låta bli att söka p nätet efter den och då kom jag på hur det kom sig att jag kände igen namnet Easy Rawlins - jag hade ju sett filmen! Och den filmen visades på TV4 förra året.

Stämningen i boken är väldigt ödesmättad så man är hela tiden medveten om att snart smäller det. Det här är en hårdkokt thriller som liknar i mångt och mycket Raymond Chandlers böcker. Det är mörka bakgator, fala, opålitliga kvinnor och bovar som är snara till att ta till våld. Och eftersom huvudpersonen är färgad så lurar såklart hela tiden den dåvarande rasismen under ytan. 

En gång i tiden läste jag ganska många av Chandlers böcker så den här blev lite av en nostalgitripp för mig. Och att nu både få  läsa Djävul i en blå klänning och se filmen var verkligen roligt. Speciellt som Easy Rawlins i filmen spelades av Denzel Washington som jag tycker passar fruktansvärt bra i rollen som Easy.

Djävul i en blå klänning finns att köpa hos t ex2 kommentarer:

  1. jag har läst boken och sett filmen. ser allt med Denzel Washington! gillar Mosley också

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du läst den! Tror inte det är så många som gjort det.

      Radera