måndag 16 februari 2015

Pojken som fann en ny färg - #Hyllvärmare2015

Titel: Pojken som fann en ny färg
Författare: Oskar Skog
Format: Inbunden
Antal sidor: 225
Förlag: Forum bokförlag
Hyllvärmare

"En man och en kvinna träffas, blir förälskade, lämnar allt de känner till och får en son. Det här är berättelsen om dem och om föräldraskap. Om kärleken mellan två personer och om kärleken till ett barn som inte är som andra.

Det dröjer inte länge förrän pappan upptäcker att någonting är annorlunda med sonen. Att han verkar höra en melodi som ingen annan hör, att han kryper i ett mönster på golvet som ingen annan ser, att han vill måla i en färg som är osynlig för alla andra"

-------------------------------------

Den här boken ingick i ett bokpaket som jag vann i en utlottning på Facebook ett bra tag sedan. Det var nog tur att jag vann den, för jag tror inte att jag skulle själv ha köpt den och då hade jag missat nånting bra.  Den har legat i bokhyllan sedan dess i väntan på att jag ska hinna läsa den och i o m att jag nu deltar i Fantastiska berättelsers hyllvärmartävling så var det dags att äntligen ta itu med den.

Pojken som fann en ny färg är Oskar Skogs debutroman. Och att jag är förtjust i debutromaner lär inte ha gått någon, som läser bloggen, förbi.

Det tog inte lång stund för mig att inse att även om kapitlen är korta, vilket gör boken lättläst, så bör man definitivt inte läsa den snabbt. Och faktiskt så faller det sig naturligt även för mig, som i vanliga fall läser snabbt, att sakta ner och suga på orden. Nånting annat som också får mig att sakta ner är att trots att språket är så avskalat så lyckas författaren förmedla så mycket känslor med så få ord.

Det absolut första jag reagerar på att för en gångs skull så är det pappans, inte mammans, kärlek till sin annorlunda son Skog berättar om. Med tanke på hur sonen beskrivs så infinner sig faktiskt t o m frågan om hur mycket författaren egentligen berättar om sin egen verklighet.

Pojken som fann en ny färg är en annorlunda och vacker bok som ska läsas långsamt så man hinner njuta av både språket och innehållet.

Pojken som fann en ny färg finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
1 kommentar:

  1. Vilken fin recension! Jag har varit nyfiken på denna ett tag. Borde kanske skaffa den...
    Ha en bra dag! :)

    SvaraRadera