torsdag 5 februari 2015

Varför vara lycklig när du kan vara normal? - #Hyllvärmare2015

Titel: Varför vara lycklig när du kan vara normal?
Författare: Jeanette Winterson
Format: Inbunden
Antal sidor: 223
Förlag: Wahlström & Widstrand
Hyllvärmare: JA

"Det här är en bok om ett livslångt sökande efter lycka. Det är en bok full av historier. Det handlar om en flicka som blir utelåst från sitt hem och är tvungen att sitta på trappen hela natten, det handlar om att ha en tyrann istället för en mor, en mamma som har två uppsättningar löständer och en revolver i köksskåpet och som väntar på domedagen, det handlar om att växa upp i en strängt religiös familj i en industristad i norra England, en stad som ändrat utseende så mycket sedan dess att den nästan inte längre finns och det handlar om universum som kosmisk soptunna med locket på - ingen kan fly. Det här är en bok om hur andra människors berättelser genom böcker och poesi kan bli ledstjärnor när man tappat både riktning och fotfäste."

-----------------------------------

Jag läste Det finns annan frukt än apelsiner för inte så länge sedan och tyckte om den. Även den här boken är självbiografisk och Winterson fortsätter här att berätta både om sin barndom med en tyrannisk, frireligiös mamma och om sin frigörelse från henne. Eller egentligen var det väl en slags påtvingad frigörelse när mamman inte kunde acceptera att Jeanette läggning och att hon faktiskt ville bejaka det och vara lycklig. Winterson berättar också mycket om sin kärlek till böcker (som inte sågs med blida ögon hos mamman) och läsandet och det är många känslor där som jag faktiskt kan känna igen.

Nu när jag läst två böcker av Winterson kan jag medge att jag faktiskt hade förväntat mig nånting mer svårläst och tungt och blev angenämt överraskad av att böckerna var så lättillgängliga. Och att Winterson har förmått att beskriva en ganska jobbig barndom utan bitterhet men med värme och humor.

Varför vara lycklig när du kan vara normal kan köpas hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON

1 kommentar:

  1. Nej, hon är långtifrån tungläst :) Nu blir jag ju väldigt sugen på att läsa något av henne. Det känns som om det var länge sedan nu; den här var den jag läste sist och det var 2012...

    SvaraRadera