onsdag 11 februari 2015

Sandmannen - #Hyllvärmare2015

Titel: Sandmannen
Författare: Lars Kepler
Format: Inbunden
Antal sidor: 517
Förlag: Albert Bonniers förlag
Hyllvärmare

"En ung man hittas på en hög järnvägsbro en kall vinternatt söder om Stockholm. Han har legionärssjukan och är svårt nerkyld. På Södersjukhuset visar det sig att han är dödförklarad sedan sju år. Mannen var ett av Jurek Walters sista offer. Den gåtfulle seriemördaren greps av kriminalkommissarie Joona Linna och dömdes till rättspsykiatrisk vård och total isolering.
Var har den unge mannen befunnit sig hela tiden? Hans oväntade vittnesmål gör att det gamla fallet måste tas upp igen. Det är bråttom, mycket bråttom. Någon måste ta sig in på säkerhetsenheten och vinna seriemördarens förtroende.
Ingen kan gömma sig för Sandmannen. Stanna inte, somna inte. Mardrömmen har bara börjat."


---------------------------------------


Sandmannen är Keplers fjärde bok om kriminalkommissarie Joona Linna och trots att jag sällan följer serier så har jag följt böckerna om honom.

Jag tycker serien har varit ganska ojämn, jag gillade Hypnotisören, tyckte Paganinikontraktet var segt och gillade Eldvittnet, så var det spännande att se vad jag skulle tycka om den här fjärde delen. Och det börjar bra med en ganska otäck stämning - är det tanken på gammeldags mentalsjukhus som känns så läskigt? Så jag fastnar direkt och sen bär det av. Tempot är högt och kapitlen korta så boken blir väldigt snabb- och lättläst.

På något sätt påminner Jurek Walter om de psykopater och seriemördare som brukar finnas i amerikanska kriminalromaner med seriemördare, hela han är nästan för mycket av allt, nästan som om han vore en karikatyr av sig själv, det svävar en liten doft av "extra allt" över hans person.

Handlingen känns väldigt amerikaniserad och med tanke på att den utspelar sig i Sverige så blir inte en del händelser trovärdiga. Å andra sidan så bidrar ju även dessa händelser till att det blir spännande.

Jag gillar fortfarande huvudpersonerna Linna och Bauer och av någon underlig anledning tänker jag rent utseendemässigt på Rolf Lassgård varje gång jag läser om Joona Linna.

Sandmannen är spännande och lättläst men jag hade gärna sett att den mer varit baserad på svenska förhållanden och inte varit så amerikaniserad.

Men, med tanke på hur Sandmannen slutade så måste jag ju nu köpa och läsa nästa del, Stalker, också. Som tur är så kan jag köpa den lite billigare i o m att den ingår i bokrean som börjar den 25.

Mina recensioner på tidigare delar i serien.

Sandmannen finns att köpa som t ex storpocket hos t ex


2 kommentarer:

  1. Jag tyckte bra om den och uppfattade inte att den var amerikaniserad men det kan nog stämma lite. Jag är också nyfiken på Stalker:).

    SvaraRadera
  2. Det är nog fel på mig, detta var min första bok av Kepler men jag blev mycket besviken. Den var lättläst men det var Enid Blyton's böcker också och då jag läste ut den så var den ej som bok betraktat ej ett totalhaveri. Men "storyn" var ju totalt osannolik och huvudpersonerna var på samma nivå. Ett dussintal döda och så blev det medalj och champagne.

    SvaraRadera