fredag 27 februari 2015

Förr eller senare exploderar jag - #Hyllvärmare2015

Titel: Förr eller senare exploderar jag
Författare: John Green
Format: Häftad
Antal sidor: 308
Förlag: Bonnier Carlsen

"Hazel är 17 år och kommer aldrig att bli frisk igen. Det har hon vetat sedan dagen då hon fick sin cancerdiagnos för tre år sedan.
Hazels mamma är orolig för att Hazel ska missbruka Americas Next Top Model och bli allt mer isolerad hemma vid teven. Depression är ju en vanlig bieffekt till cancer har hon läst (Hazel menar att det inte är cancern som gör henne deppig - det är vetskapen om att hon ska dö).
Lösningen blir att anmäla Hazel till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Men mötena visar sig vara allt annat än uppiggande och följer ungefär samma mönster som ett AA-möte.
Men en eftermiddag i den där stödgruppen förändras livet. Augustus Waters, friskförklarad från sin cancer, dyker upp."-----------------------------------

Det här är en bok som jag läst om på flera bloggar och precis alla har tyckt att den var superbra. Alltså var jag ju bara tvungen att skaffa den. Jag läser inte ungdomsböcker alltför ofta men nån gång ska man ju göra det också och då är det ju läge att ta den där boken som det pratats så mycket om.

Förr eller senare exploderar jag  är en bra bok om ett svårt ämne - att skriva om svåra sjukdomar är aldrig lätt och att lyckas göra det utan att det blir smetigt sentimentalt är inte lätt men John Green lyckas med konststycket. Jag gillar huvudpersonerna Hazel och Augustus och engagerar mig automatiskt i deras tillvaro. 

Det jag verkligen tycker om är att berättelsen inte bara är sorglig utan för att den visar att även om situationen är ganska bedrövlig och kan bara sluta på ett sätt så finns det ljusglimtar, det finns nånting positivt även i de mest negativa delarna av ens liv. Den berättar om att vara ung och bli tvungen att leva med den vidrigaste av alla sjukdomar, cancer.

Och även om den här boken alltså är en ungdomsbok så fungerar den bra även för vuxna att läsa.


Förr eller senare exploderar jag finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
3 kommentarer:

 1. Ser ut til å være en bra ungdomsbok. Bra at det skrives om slike tema.

  SvaraRadera
 2. Välkommen in i Fault in our stars-världen. Tror du det kommer bli mer John Green framöver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt så tror jag inte det, oavsett hur bra den är så är det inte riktig nånting för mig.

   Radera