söndag 18 december 2016

En mörderska bland oss av Hannah Kent

Titel: En mörderska bland oss
Författare: Hannah Kent
Format: Pocket
Antal sidor: 367
Förlag: Ponto pocket
En världsomsegling på 366 dagar

"Norra Island 1829. Pigan Agnes Magúsdóttir, dödsdömd för sin medverkan i ett brutalt dubbelmord, inhyses på en avsides belägen gård i väntan på avrättning. Av rädsla och avsky undviker familjen först alla kontakt med Agnes. Men snart väcks frågor och tvivel, kanske är hon inte den kallblodiga monster hon utmålats som.
Till allas förvåning väljer Agnes den unge oerfarne prästen Tóti till sin själasörjare. Efterhand får han denbittra, ordknappa Agnes att öppna sig och avslöja sin roll vid dråpet på Natan Ketilsson, hennes husbonde och svekfulle älskare. Men hur kan hon undkomma ett öde som avgörs av andras fördomsfulla föreställningar?"

-------------------------------

Den här boken såg jag lite överallt när den kom ut. Självklart var jag nyfiken men just då hade jag varken tid eller möjlighet att läsa den. Men jag köpte den till slut och så blev den liggande i bokhyllan tills jag nu äntligen hade tid att ta itu med den.

På något sätt är det spännande att få läsa berättelser som utspelar sig på Island för trots att jag känner till en del om Island (och har faktiskt vänner som bor där) så känns det landet rätt så exotiskt ändå.
Miljön är kargt och livet där på 1800-talet hårt och det har format människorna. I den tidens samhälle finns det hårda regler för vad man får och inte får göra. Gör man fel så står man automatiskt "utanför", precis som Agnes.

Den här berättelsen har verklighetsbakgrund och det gör den ännu mer intressant och spännande att läsa. Ju mer hon berättar om vad som egentligen hände desto mer orättvis känns hennes öde, hon har ju egentligen inte en chans.

Jag gillar många gånger den här typen av lågmälda berättelser, men emellanåt tycker jag att den här boken är nästan lite för lågmäld och långsam, jag skulle ha uppskattat ett lite snabbare tempo. Och jag skulle också gärna ha velat veta lite mer om Natan och varför han var som han var. Men även om jag inte tyckte riktigt så mycket om boken som jag hade förväntat mig så var den änså så bra att jag gärna skulle vilja läsa fler böcker av den här författaren.
Mer info om författaren och hennes böcker finns på Hannah Kents websidaEn mörderska bland oss finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok
1 kommentar:

  1. Så lustigt att en australiensk författare har valt att förlägga sin berättelse till Island.

    SvaraRadera