måndag 19 december 2016

Tillbaka till Berlin av Emanuel Litvinoff

Titel: Tillbaka till Berlin
Författare: Emanuel Litvinoff
Format: Inbunden
Antal sidor: 360
Förlag: Lind & Co
Recensionsexemplar
En världsomsegling på 366 dagar

"När andra världskriget är slut återvänder Martin Stone till sin födelsestad Berlin, som hans familj flydde 1938. Efter uppväxten i Londons judiska getto känner han sig mer engelsk än tysk. Han är fylld av vrede, förakt och sorg över sitt forna hemland och vill få tillbaka den familjeförmögenhet som nazisterna stal.
Den före detta framgångsrike teatermannen Hugo Krantz försöker även han frigöra sig från sitt hat mot tyskarna och söker efter sin ungdomskärlek, Putzi, som förrådde, svek och förnedrade honom. Putzi gjorde karriär i SS och gömmer sig nu under ny identitet.
Både Martin och Hugo drivs av ilska och bitterhet, de misstänker varje tysk för nazistiska sympatier och illgärningar. Samtidigt har de sökt sig tillbaka till sitt hemland, sitt språk ocvh sin kultur. När Martin förälskar sig i en ung tyska tilltar hans ambivalens. Han vill tro henne om gott, men är samtidigt fast i sitt hat."

------------------

Tillbaka till Berlin kom ut första gången 1958 och den här utgåvan är en nyöversättning.  På något sätt hade jag på känn att jag skulle gilla den här boken och jag hade rätt.

Väldigt många av böckerna som handlar om 30-40-talets Tyskland handlar ju om den största händelsen under de åren, dvs Andra världskriget. Tillbaka till Berlin tar istället upp efterkrigstiden, då det mesta till stor del handlade om vrede, hämnd och skuld och det gällde för alla, offer, förövare och de som sett på men inte gjort något. Berlin är uppdelat i två, inte bara rent fysiskt med Väst och Öst utan också psykiskt där uppdelningen är mellan offer och förövare.

Även om huvudpersonen Martin tror sig kunna hantera de känslor som återvändandet väcker så är det en sak att teoretisera om sådant i förväg och att hamna mitt i verkligheten. Martin är verkligen en person som jag känner och har förståelse för, hans motstridiga känslor är så lätta att förstå även om man aldrig suttit i hans situation. Lika lätt är det att förstå och sympatisera med hans behov av att komma tillbaka till det som är en del av honom, dvs hans hemland, kultur och den typen av människor som han känner igen. För trots att han bott i England en stor del av kriget så är han innerast inne tysk. Och den känslan kan nog de flesta, som någon gång flyttat från ett land till ett annat (även om de inte direkt behövt fly) känna igen sig i.
Tillbaka till Berlin är lättläst och engagerande bok som jag blev väldigt berörd av och som jag faktiskt sträckläste.På omslaget har man citerat The Herald: "Nu kan denna förbisedda pärla gnistra igen!" och det skriver jag verkligen under på, den här boken är en riktig pärla som jag hoppas att många upptäcker.

Tack till Lind & Co för rec.exet!


Tillbaka till Berlin finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar