onsdag 21 december 2016

Kulturkollos veckoutmaning: Det bästa med julenJulen närmar sig med stormsteg, och det märks också runt om bland bloggarna, fler och fler inlägg handlar på något sätt om julen. För mig är det dags att svara på Kulturkollos veckoutmaning och den lyder

Vad är viktigast med julen för dig? Är det maten? Julklapparna? Läsning av julevangeliet? Musiken? Veckans utmaning handlar om att berätta om någon viktig tradition, planerna för i år eller kanske om ett riktigt fint julminne. Släng gärna med tips på kultur som har med julen att göra.

--------------

Maken och jag kommer båda från familjer där julen var riktigt traditionell med allt vad det innebar av överflöd av mat, julklappar, pynt och traditioner. Det resulterade i att maken var en total julfreak i början när vi flyttade ihop och jag avskydde julen. Kombinationen var inte det bästa och jag kommer fortfarande ihåg vilken chock jag fick när jag kom hem från jobbet och maken hade julpyntat "lite". Jag krockade redan i dörren med stora röda bollar och julklockor upphängda i girlanger - det fanns girlanger precis överallt, här och där uppiffade med bollar och klockor.... Och vår första egenlagade julmiddag ska vi inte ens tala om - många julrätter har vi ju gemensamt eftersom vi båda kommer från Finland, men sen fanns det också sånt som var olika i och med att vi kommer från olika landsändar (jag från norr med de traditionerna och maken från de finlandssvenska delarna i söder). Och självklart skulle vi ha allt på det första julbordet vilket resulterade i ett julbord som skulle ha räckt till ett helt kompani. Utöver det så skulle vi också köpa julklappar till alla - även om det bara var till syskonbarnen så blev det en hel del med tanke på att vi hade totalt 12 syskonbarn + 2 extra (min plastmosters 2 barn som var små då).

Efter den julen insåg vi att det fungerade helt enkelt inte att ta allt från våra respektive traditioner och slå ihop det för det blir för mycket. Alltså började vi efter det att utforma våra egna traditioner: bara de maträtter som vi absolut måste ha för att det ska kännas som jul, bara 3 "fasta" julklappar (var och en får en som man har önskat sig och så en gemensam då vi köper något lite dyrare till hushållet/huset) och kanske någon liten personlig sak om man vill. "Lagom" med pynt. Utöver det så har vi i många år jobbat på att ha allt färdigt (i frys osv) så att vi inte behöver stressa runt under julveckan utan kan redan då börja varva ner inför julen. På julafton spelar vi julmusik, äter gott och tar det sen lugnt resten av kvällen. På juldagen är det pyjamas, soffmys, tv-tittning och läsning som gäller och vi lagar inte mat utan bara värmer mat från julafton.

Så det bästa med julen numera är våra egna jultraditioner som ger oss en stressfri, mysig och lugn jul med riktig julefrid!

3 kommentarer:

  1. Vad härligt det låter! Jag avundas er. Bra jobbat också, att ni lyckades lösa det utan stridigheter och skapa nya, egna traditioner.

    SvaraRadera
  2. Egna traditioner som båda är nöjda med låter så fint. Det gäller att ha det gott på julen och inte göra en massa som man "ska" men ingen egentligen vill.

    SvaraRadera
  3. Det är verkligen en process att hitta fram till egna jultraditioner men ni verkar verkligen ha hittat fram till riktigt fina sådana, att så att säga bygga in julefriden låter mycket klokt. Och vi delar inte minst plan för juldagen :-) God jul!

    SvaraRadera