onsdag 1 april 2015

Barn 44

Titel: Barn 44
Författare: Tom Rob Smith
Format: pocket
Antal sidor: 381
Förlag: Stimpla Publishing

"Moskva 1953. Stalins järngrepp är skoningslöst. Säkerhetspolisen utövar sin myndighet brutalt och effektivt och alla är misstänkta.
I detta perfekta samhälle verkar säkerhetsofficeren Leo Demidov, en krigshjälte som också är hängiven Sovjetmedborgare och lojal mot sin arbetsgivare. Men han har börjat tvivla på ett samhälle som hävdar att brott inte existerar. Han misstänker att man försöker mörklägga ett barns död.
Spåren, för den som vill se dem, tyder på att en kallblodig mördare går lös. Leo beslutar sig för att, tillsammans med sin hustru Raisa, ingripa och stoppa barnslaktaren. Det visar sig vara ett ödesdigert beslut."

 --------------------------------

Jag har varit nyfiken på Tom Rob Smith ända sedan jag läste om hans bok Gården och nu fick jag alltså chansen att läsa Barn 44, hans debutbok, istället.

En deckare med handlingen förlagd till Stalintidens Sovjet känns verkligen annorlunda och det gjorde att jag blev än mer nyfiken på både boken och författaren. Och det ökades på när jag fick reda på att Barn 44 filmatiserats och att filmen har premiär i maj. Utöver detta läste jag också att boken bygger löst på seriemördaren Andrej Tjikatilos gärningar.

Det första som slår mig när jag läser är hur fruktansvärt det måste ha varit att leva i Stalintidens Sovjet, svält, dåliga bostäder osv osv.  Men även om de fysiska umbärandena var svåra så var nog de psykiska värre. Att inte kunna lita på någon, att hela tiden vara medveten om att vem som helst kan vara en potentiell fiende som kunde ange en för minsta lilla sak. Att veta att "rättvisan" är godtycklig och att den ser inte lika ut för alla. Att veta att man kunde bli anklagad och dömd för brott som man inte begått bara för att polisen ska klara sin uppklarningsstatistik för att uppfylla statens påstående om att det inte finns någon kriminalitet i det socialistiska samhället.

Huvudpersonen, säkerhetsofficeren Leo Demidov är en intressant karaktär som går från att ha varit "bokstavstrogen" till att börja tvivla på det rådande samhällssystemet och dem som styr och förverkligar kommunismens teorier. Jag är mycket nyfiken på hur han ska gå vidare med de krav han hade i slutet på boken.

Jag följer ganska få serier men Barn 44 är så bra och annorlunda att jag definitivt vill läsa nästa del så snart som möjligt!

Tack till Stimpla Publishing för rec.exet!
Mer om författaren finns på Tom Rob Smiths hemsida

Barn 44 finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON


5 kommentarer:

 1. Detta kan nog vara en av de bästa böcker jag läst, åtminstone berörde den mig väldigt mycket. Kul att du också gillade :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var bra och jag ser fram emot att läsa nästa del

   Radera
 2. Den här vill jag verkligen läsa, trots att det inte är en genre som jag brukar röra mig inom :) Nu blev jag ännu mer sugen när jag såg att Tom Hardy spelar i filmatiseringen!

  Det känns som ett ganska fruktbart ämne att skriva om, just de här brotten som tystades upp under Stalintiden. Seriemördare "fanns" inte i Sovjet så många fruktansvärda sådana tilläts ju härja fritt och komma upp i höga dödstal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böcker om Stalintiden brukar vara ganska hemska, ändå är det nog ingenting mot hur det var i verkligheten.

   Radera
 3. Visste inte att det skulle komma en film, härligt! Tyckte väldigt mycket om boken när jag läste den :)

  SvaraRadera