måndag 6 april 2015

Höstenkät blir vårenkätJag har inte gjort någon enkät på länge och den här hittade hos Lotten för ett tag sen och den känns rätt att göra såhär på måndag morgon för att börja dagen lite sakta och lugnt

1. Vilken bok läste du senast?

Jag är nästan klar med Och så levde de lyckliga av Lucy Dillon just nu. Lär bli klar med den här på förmiddagen.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?


Har inte riktigt bestämt mig ännu eftersom jag är sugen både på en tegelsten och en deckare. Så antingen Wolf Hall av Hilary Mantel eller Svarthuset av Peter May. Men det lutar lite åt Svarthuset.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?

Har faktiskt ingen aning, men en bekant till mig anmärkte för ett tag sedan att han tyckte jag läste väldigt många böcker skrivna av kvinnor. Så om jag går efter vad han sa så är det nog kvinnliga.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?

Om boken inte riktigt passar mig så håller jag nog koll ganska noga med hur många sidor av eländet jag fortfarande har kvar, men om jag gillar boken så bryr jag mig inte.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?

Omslaget är ofta det som får mig att ta boken i hand, men det som fäller avgörandet är nog baksidestexten. Självklart blir det också en massa tips från andra bokbloggare även om jag aktivt försöker undvika böcker som är "på ropet" och väntar gärna ett tag innan jag läser dem för att kunna läsa med "fräscha" ögon och bilda min egen uppfattning om boken.

6. När blir en bok för lång?

Det hänger inte på antalet sidor för mig utan när boken är ointressant, tråkig osv så kan t o m 200 sidor kännas för långt.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?

Det här med vilket språk jag läser på går i perioder för mig.Strax innan jag började blogga hade jag en engelskaperiod då jag läste det mesta på engelska, finskan dyker upp kortare perioder lite då och då men just nu är det svenska som gäller.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?

Ingen faktiskt - jag försöker anpassa mina rekommendationer till person och många av mina bokläsande bekanta har inte samma smak som jag men eftersom jag läser så brett så kan jag i alla fall oftast kunna rekommendera nånting som passar med deras smak på läsning.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? I så fall, när ger du upp?


Förr kunde jag inte det utan var helt enkelt tvungen att läsa boken från pärm till pärm. Numera kan jag faktiskt släppa en bok om den är alldeles för tråkig. Men det är ganska få böcker som är så in i bängen tråkiga att jag helt enkelt inte står ut med att läsa dem, så det är ändå relativt få böcker som jag lägger åt sidan.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?


I min bokhylla finns nog det mesta förutom då sci-fi som jag inte läser. Jag försöker med jämna mellanrum att läsa en sci-fi-bok för att jag är övertygad om att någonstans finns den där boken som jag kommer att gilla, den har bara inte dykt upp ännu. Annars finns nog böcker från de flesta genréer i bokhyllan.
6 kommentarer:

 1. Rekommendera Ensam på mars av Andy Wier som är lite av en sci-fi bok men ändå inte. Läser den just nu och den är väldigt spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kanske jag borde prova! Tack för tipset!

   Radera
 2. Jag snor enkäten och svarar på den själv! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Jag tittar nog in och kollar vad du svarat!

   Radera
 3. Perfekt enkät i semestertider. Jag lånar senare i veckan :).

  SvaraRadera
 4. Svarthuset kan jag rekommendera :)

  SvaraRadera