söndag 19 april 2015

Kathy Knight

Titel: Kathy Knight
Författare: Sandra Lee
Format: Pocket
Antal sidor: 366 sid
Förlag: Bokförlaget Bra Böcker
Hyllvärmare

"I Kathy Knights rättegångsprotokoll står skrivet: Livstidsstraff utan möjlighet till benådning eller förtida frigivning. Hon har begått ett bestialiskt brott. Hon dödade sin man med 37 knivhugg, flådde liket och styckade kroppen. Hon kokade hans huvud och serverade det till middag. Vem är då detta odjur?

Katherine Knight föddes 1955 i en sömnig australisk småstad. Hennes pappa var slaktare, och som 16-åring debuterade hon som styckarlärling. 18 år gammal gifte hon sig, men äktenskapet förmörkades av Kathys svartsjuka och hätska humör. Mannen lämnade henne efter att hon fött deras första barn. År 1994 träffar hon sin stora kärlek, John "Pricey" Price. Han har två barn, är en skötsam familjefar och en omtyckt sällskapsmänniska. Han inser snart att situationen med Kathys svartsjuka är ohållbar och bestämmer sig för att lämna henne. Han har nu skrivit under sin egen dödsdom. Förblindad av hämndbegär begår Kathy Knight den 29 februari 2000 sitt fruktansvärda brott."


----------------------------------------

När jag köpte boken hade jag på något underligt sätt helt missat att den byggde på en sann historia, men redan efter att ha läst prologen så började jag misstänka att så var fallet. Så jag googlade på namnet Kathy Knight och fann att den här berättelsen verkligen baserades på nånting som hände för 15 år sen i Australien. Den här typen av bestialiska mord brukar man ju få läsa om i tidningarna, speciellt när förövaren är en kvinna, men om det stått någonting om Kathy Knight i svenska tidningar så har jag missat det helt.

Jag tyckte mycket om att man fick en rejäl bakgrund både till offret Pricey och till förövaren Kathy Knight. Jag tyckte att man verkligen lärde känna dessa två, hur de fungerade och hur deras relation var. Det riktigt hemska i den här boken var den detaljerade beskrivningen av mordnatten, hur kall och beräknande Kathy var och hur fruktansvärda Priceys sista minuter blev.

Man kan tycka vad man vill om straffskalan i Australien och om straffet som Kathy fick, men efter att ha läst boken har jag stor förståelse för det straffet. 

Jag har under årens lopp läst en del sådana här "baserad på en sann historia"-böcker och ibland har jag såklart blivit besviken på dem. Men Kathy Knight blev jag definitivt inte besviken på, den här boken är en trovärdig berättelse om ett verkligt brott, vad som ledde till det och vad som hände efteråt.


Kathy Knight finns att köpa hos t ex

Bokbörsen
Antikvariat.net

1 kommentar:

  1. Låter intressant och precis som du har jag missat det här helt. Ska kolla upp boken.

    SvaraRadera