fredag 10 juli 2015

Flickan som vävde sidenmattor

Titel: Flickan som vävde sidenmattor
Författare: Anita Amirrezvani
Format: Pocket
Antal sidor: 341
Förlag: Månpocket
Hyllvärmare


"Inom ett år skulle hon vara gift. Mattan var ett konstverk, turkos som en sommarhimmel och gjord med utsökt hantverksskicklighet. Den var nyckeln till hennes framtid, den kunde ändra allt. Om inte ödet ville annorlunda..

Det är 1620-talets Persien. I en avsides belägen by bor en fjortonårig flicka med en ovanlig gåva: de mattor hon väver har en närmast magisk skönhet.
När flickans far dör får flickan och hennes mor flytta till släktingar i den myllrande och vackra huvudstaden Esfahan.
Farbrodern, en välbeställd mönsterritare hos shah Abbas, hjälper flickan att förfina sin hantverksskicklighet. Det är helt uppenbart för honom att hon har enastående talang, en talang som kunde ha skänkt dem alla rikedom och högt anseende - om hon bara hade varit pojke.
Men alla i den nya familjen är inte lika beundrande. När flickan erbjuds ett tidsbegränsat, hemligt äktenskap med en förmögen man ställs hon inför ett svårt val: att förlora sin heder eller riskera allt hon har och försöka skapa sig ett eget liv..."

-------------------------------------------

Jag är svag för berättelser som tilldrar sig i Orienten och ännu bättre är det om författaren själv är därifrån. Och titeln på den här boken var väldigt lockande.

Tyvärr var den här boken lite seg i början och jag kände vid ett tillfälle för att lägga den åt sidan. Som tur var så gjorde jag inte det för efter ett tag så blev berättelsen så intressant att jag ville läsa vidare för att få reda på mer.

Det är oerhört intressant att läsa om kvinnor i 1600-talets Persien. De hade det inte lätt, giftes bort tidigt och mannen kunde vara både gammal och ha flera hustrur.Jag har läst tidigare om kvinnor som huvudpersonen här, dvs kvinnor som faktiskt skaffade sig ett yrke och lyckades på så sätt försörja sig. på egen hand. Men jag kan också tänka mig att det ändå var rätt så ovanligt.

Och det här med sidenmattor är också intressant - min mamma har en stor sidenmatta och den är väldigt speciell. Nu är mammas matta nytillverkad, men det är nästan ofattbart hur mycket jobb och tid som gick åt till tillverka sådana mattor på traditionellt sätt. Jag blir faktiskt riktigt sugen på att lära mig mer om mattor, om både tillverkning och mönster.

Det här är en bok som jag tycker är inte är jättespeciell men ändå värd att läsa.

Flickan som vävde sidenmattor finns att köpa hos t ex

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar