lördag 21 oktober 2017

Recension: De förjagade av Mikael Strömberg

Titel: De förjagade
Författare: Mikael Strömberg
Format: Inbunden
Antal sidor: 303
Förlag: Lind & Co
Recensionsexemplar

"I december 1917 skickas en liten grupp handplockade svenska soldater till en utpost i Norrbotten, där en hemlig transaktion med Ryssland ska äga rum nära gränsen till Finland.
Åtta män far genom ett isande kallt snölandskap. De är alla utvalda - men vet själva inte om det ännu. När de kommer fram till platsen är lägret tomt och de finner spår av strid. Mörkret och kylan omsluter dem dygnet runt, och fruktan inför det okända stegras minut för minut."

------------------------


Jag har läst en bok tidigare av den här författaren och den tyckte jag var bra så när jag fick förfrågan om jag ville läsa den här så tackade jag ja trots att genrén är en av de som jag sällan läser. Har man livlig fantasi och bor ute på landet där det är riktigt mörkt på kvällar och nätter så försöker man undvika att läsa nånting alltför skrämmande, i alla fall på kvällen.

Man dras med direkt in i den mörka, olycksbådande stämningen i boken. Jag känner av kylan och mörkret uppe i norr och tillsammans med den där känslan av att gruppen är på väg mot någonting ganska läskigt får nackhåren att resa sig. Framme vid utposten är det så spännande att jag nästan får andnöd och bara sitter och hoppas på att gruppen snart ska få reda på vad som väntar dem så att jag kan andas ut. Det är faktiskt värre att få de där antydningarna, att något skymtar i ögonvrån, än att få reda på vad det är som finns där ute. Spänningen minskar inte precis av att mina pojkar, som sitter bredvid mig, gör det som katter ibland gör, dvs stelnar till och börjar stirra ut i tomma luften. Jag lovar, hade det hörts ett enda ljud utifrån då så hade jag antagligen pissat på mig och gömt mig i någon garderob. Vad som sedan händer i gruppen när de befinner sig under stor psykologisk press får mig att börja spekulera lite på vad det är som egentligen ligger bakom händelserna, men oj vad fel jag hade, det som avslöjas kommer som en total överraskning

De förjagade är välskriven och lättläst och fick mig verkligen att sitta på helspänn. Jag var helt enkelt tvungen att sträckläsa den så att jag fick reda på hur det hela skulle sluta. Har man livlig fantasi och/eller är lättskrämd så bör man nog inte läsa den här på kvällen när man är ensam hemma.

Trots att skräck inte riktigt ryms inom min bekvämlighetszon så vill jag väldigt gärna läsa fler böcker av den här författaren. Dagtid och när maken är hemma...

Jag har bjudit på en smakbit från boken i ett annat inlägg HÄR


Tack Mikael Strömberg för rec.exet!

Min recension av en annan bok av den här författaren

Sattyg

De förjagade finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden


1 kommentar:

  1. Den är jag riktigt sugen på att läsa. Den verkar riktigt spännande!

    SvaraRadera