onsdag 18 oktober 2017

Recension: Ta min hand av Lisa Bjurwald

Titel: Ta min hand
Serie: Rebecka Born, del 2
Författare: Lisa Bjurwald
Format: Inbunden
Antal sidor: 300
Förlag: Bladh by Bladh
Recensionsexemplar

"Krypterad konversation på Darknet
- Berätta för mig.
- Jag såg honom stå där. Ensam. Lite längre än de andra barnen. Och...starkare.
- Var är pojken nu?
- Han är här, Sir. Han sitter här bredvid mig.
- Starta kameran.

Kan ett barn försvinna utan att samhället reagerar? Kan hundra?
Specialpolis Rebecka Born är avstängd från Sektionen för särskilda hot (SSH) för sin hantering av ett internationellt traffickingfall. Medan hon utreds av sina överordnade får hon ett anonymt tips: något står inte rätt till med en grupp ensamkommande flyktingbarn.
Rebecka avfärdar samtalet. Hon har lämnat in sin polisbricka och är upptagen med sitt röriga privatliv som nyseparerad. Men när ett snarlikt tips inkommer från en tidigare pålitlig källa väcks hennes nyfikenhet - och oro.
Vem har tagit de försvunna barnen? Och vad har de gjort av dem?
Rebeck tvingas tillbaka till de kriminella kretsar hon lade bakom sig när hon lämnade jobbet som utredare på Barnrättscentrum till förmån för Sektionen. När hon med brottslingarnas hjälp lyckas ta sig in i de mörkaste delarna av Internet, det så kallade Darknet, ser hennes värsta farhågor ut att besannas."

-------------------------

Jag hade inte läst något av den här författaren förut och var såklart väldigt nyfiken speciellt som baksidestexten lät lovande. Det här är andra boken i serien om Rebecca Born, men nu börjar det nästan bli en vana att börja serier genom att läsa de första böckerna i fel ordning.

Huvudpersonen Rebecca Born får jag inte riktigt kontakt med, hon blir aldrig riktigt verklig för mig. Kanske är det för att berättelsen i sig är så stark som gör att hon hamnar lite i bakgrunden.

Det som gör en bok skrämmande är när berättelsen hamnar nära verkligheten och när jag började läsa Ta min hand så var det en del tidningsrubriker och artiklar som ganska snart börja flimra framför ögonen på mig. Jag tror de flesta har läst i tidningar, hört på radio och/eller sett på tv om t ex ensamkommande flyktingbarn som "försvinner". Vart tar de vägen? Och det är precis här det börjar bli riktigt läskigt i den här boken. Scenariot författaren målar upp är definitivt trovärdigt och det är nog mycket det som får små kalla kårar krypa längs ryggen på mig. Jag brukar inte ha några problem med att läsa även de blodigaste och mest brutala saker i böcker, men en del av det som beskrivs i den här boken är så avskyvärt att jag mår illa. Kanske är det för att det är barn inblandat.

Ta min hand är en mörk och skrämmande berättelse som kommer verkligheten så nära att det faktiskt emellanåt är riktigt obehagligt. Jag ser fram emot fler böcker av den här författaren men först ska jag se till att läsa första delen i serien också.

Tack Bladh by Bladh för rec.exet!


Ta min hand finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar