tisdag 3 oktober 2017

Veckans topplista v 40 - Finland 100 år: författare eller böcker med anknytning till vårt grannland i öst

Dags för Veckans topplista som anordnas av Johannas Deckarhörna. Dagens tema är "Finland 100 år:  författare eller böcker med anknytning till vårt grannland i öst" och med skammens rodnad på mina kinder måste jag medge att jag är väldigt dålig på finska författare. Jag vore nog bättre på det om jag lånat lite böcker av mamma, som håller mer koll på sånt, men eftersom jag just nu föredrar att läsa på svenska så har det inte blivit av. Mina fem får bli ett hopplock av författare vars böcker jag antingen läst eller vill läsa (titlarna på de jag recenserat är länkade till recensionen)
1 Katja Kettu: Barnmorskan
Den här boken finns i min bokhylla och jag har t o m börjat på den en gång i tiden. Av någon anledning läste jag aldrig klart och sen har den bara blivit liggande. Men förr eller senare så...


2. Mikko PorvaliFånge, spion, partisan har jag läst och den tyckte jag var bra. Han har visst kommit ut med en bok, En blå död, i år och den vill jag läsa .3. Leena Lehtolainen: En finsk kriminalförfattare som jag läst ett par böcker av än så länge och jag har ett par böcker till väntandes i bokhyllan. Boken jag läst heter Snöjungfrun och den tyckte jag bra om4. Sofi Oksanen: Har läst några av hennes böcker, t ex Utrensning, innan jag började blogga och har en av böckerna, När duvorna försvann, väntandes i bokhyllan.


5. Väinö Linna: En klassiker som jag alltid återvänder till. Okänd soldat har jag både läst (ett flertal gånger) och sett ett par versioner som film. Men min absoluta favorit är "nationaleposet" Här under polstjärnan som består av: Högt bland Saarijärvis moar, Upp trälar och Söner av ett folk. Den här trilogin har jag läst om och om igen ett antal gånger och det börjar snart bli dags igen.17 kommentarer:

 1. Barnmorskan finns i min bokhylla, min mor har läst den.

  SvaraRadera
 2. Porvali kanske är något för mig känns så. Linna har jag läst, Okänd soldat. Men det var väldigt länge sen.

  SvaraRadera
 3. Just det, Leena Lehtolainen vill jag ju läsa. Är ständigt på jakt efter den första delen i hennes serie. Eller egentligen är det ju fjärde delen, men den första som släppts på svenska.

  SvaraRadera
 4. Sofi Oksanen har jag också läst, tack för övriga tips!

  SvaraRadera
 5. Har inte läst någon av böckerna men Sofi Oksanen är jag lite nyfiken på.

  SvaraRadera
 6. Har inte läst någon av böckerna, tack för tipsen! :)

  SvaraRadera
 7. Jag valde Okänd soldat framom Här under polstjärnan, men om man tänker på Finlands självständighet kanske trilogin vore bättre.

  SvaraRadera
 8. Sofi Oksanen och Leena Lehtolainen har jag läst några böcker av. Osäker på om jag läst Linna. Tack för övriga tips!

  SvaraRadera
 9. Sofi Oksanens Utrensning är en god roman, men den bärattar om Estlands histori under Soviets tid. Väinö Linnas Här under Polstjärnan berättar mycket om Finlands histori.

  SvaraRadera
 10. Barnmorskan tyckte jag var bra och hemsk. Oksanen är fantastisk. jag får verkligen lust att läsa nationaleposet. har också med Linna

  SvaraRadera
 11. Har inte läst någon av dessa böckerna, men Utrensningen står bland mina olästa böcker.

  SvaraRadera
 12. Jag har inte läst nåt av dina men jag har utrensningen i hyllan halvläst, måste ta och läsa ut den nån gång.

  SvaraRadera
 13. Väinö Linna är en författare jag skulle vilja läsa något av, ja övriga också, men framförallt Linna.

  SvaraRadera
 14. Linnas Här under polstjärnan finns hemma hos föräldrarna, borde nog kanske läsa dem någon gång :)

  SvaraRadera