onsdag 25 april 2018

Kulturkollos veckoutmaning vecka 17: Vi ser oss om i världen


Idag är det solsken igen, än så länge i alla fall, så jag känner mig lite piggare, gladare och har lite mer energi än de senaste grådaskiga dagarna. Jag har precis fikat och pojkarna har varit ute på sin förmiddagsrunda i kattgården så nu är det dags att ta itu med annat. Först ut är Kulturkollos veckoutmaning som lyder

Det är semesterplaneringstider för många av oss och veckans utmaning handlar helt enkelt om huruvida ni förbereder er resa genom att nosa lite extra på kultur från resmålet.
Kort eller långväga resa spelar ingen roll, vi ser fram emot att läsa om böcker, konst, film, musik eller dans som passar bra ihop med ett valfritt resmål.

---------------- 

Vi är nog lite tvärtom, planerar i princip ingenting förutom själva resan dit, sen får vi se vad som händer. Ibland har vi vissa specifika ställen som vi vet att vi vill besöka, och då försöker vi planera in någon dag för det. Ofta blir sen någon av oss speciellt intresserad av en plats/historia/företeelse och läser sen mer om det efter att vi kommit hem.

Är det utomlands så tenderar vi att välja ett ställe som vi båda redan läst eller hört om tidigare och som vi är nyfikna på. Väl på plats blir det också väldigt spontant och oftast tar tar vi någon dag som får bli en äventyrsdag, dvs vi hyr en bil och åker iväg(eventuellt med något specifikt ställe som mål) och så får vi se vad som händer och var vi till slut hamnar. På det sättet har vi fått några av de bästa och roligaste minnena från våra resor. För mig är det mötet med människorna som är det viktigaste och som ger mest.  

Kreta är överhuvudtaget nånting som nog passar för de flesta - vill man bada och sola så finns fina stränder, är man historieintresserad så finns allt från Knossos till andra världskriget  (Slaget om Kreta), god mat och fantastisk natur (så länge man inte åker när det är som varmast där), vandringsleder (genom t ex Samariaravinen). Det finns hur mycket som helst att läsa om den här ön, både skönlitterärt och faktaböcker och ännu mer finns att googla på nätet.Ett måste för den Kreta-intresserade är såklart filmen Zorba med Zorbas dans och musiken (komponerad av Mikis Theodorakis)
Är det Sverige så är det snarare så att vi bestämmer åt vilket håll vi ska åka och sen får vi se var vi landar (om det inte är så att vi ska besöka bekanta). Så länge vi hade husvagn så var det ju enkelt, man hakade på vagnen och så var det bara att köra åt det håll näsan pekade. Och då kan man hamna på en folkmusikfestival i Vännäs i norr och sitta i tältena på kvällen och lyssna när musikerna jammar loss. Eller se den sista timmerflottningen på Klarälven. Eftersom vi inte längre har husvagn så måste vi bestämma i förväg vart vi ska och boka hotellrum så det begränsar vår äventyrlighet lite.

Men oavsett var vi är så är det viktigt för oss att smaka på lokal/inhemsk mat och dryck...eftersom vi är matintresserade så vet vi oftast i alla fall ungefär vad vi kan förvänta oss men frågar också ofta personalen och/eller lokalbefolkningen. Självklart blir det ibland lite roliga missöden, kan tala om att inlagd octopus inte precis är nånting vi längtar efter att få äta igen, men oftast blir det måltider att minnas och kanske laga till själv här hemma.   2 kommentarer:

  1. min mor tycker mycket om Kreta, för värmens skull.

    SvaraRadera
  2. Stort tack för dina fina tips! Jag läste Kapten Corellis mandolin och reste sedan till Kefalonia. Det var en fin upplevelse.

    SvaraRadera