söndag 29 april 2018

Recension: Psykologen av Martin Falkman

Titel: Psykologen
Författare: Martin Falkman
Format: Inbunden
Antal sidor: 223
Förlag: Constant reader/Lava förlag
Recensionsexemplar

"Henry är trettio plus och singel. Några år tidigare har hans mamma försvunnit och han grubblar sig sjuk över vart hon har tagit vägen och varför pappan, i samband med att hon försvann, flyttade utomlands. Han börjar gräva i gamla papper och hittar läkarintyg där det står att mamman led av svår depression. Långsamt nystas den hemska sanningen upp...
I samma veva bokar Henry tid hos psykologen Johanna. Efter en trevande inledning bestämmer de sig för att träffas privat. De inleder ett sexuellt förhållande, styrt av Johannas märkliga fantasier och makabra rollspel.
Men Henry faller allt djupare in i ett stort mörker, där tvångstankar på mamman och ångesten över att inte räcka till i den nya relationen hotar ta över hans existens. kommer han någonsin hitta svaren på sina frågor - och vill han ens ha dem?"

-------------------------

Jag fick en förfrågan om jag ville läsa Psykologen och jag tyckte att baksidestexten lät både spännande och intressant så jag tackade ja. Att jag inte kände till författaren sedan tidigare var såklart också en delorsak, jag gillar ju att prova nåt nytt emellanåt.

Jag var nog inte riktigt beredd på att den här berättelsen skulle vara så genomgående svart, det är ju inte riktigt min grej, jag vill gärna ha i alla fall någon ljuspunkt, lite hopp i tillvaron. Jag vet ganska lite om psykisk ohälsa och speciellt t ex ångest, så på det sättet var det nog bra att läsa den här boken, i Psykologen kommer jag nästan obehagligt nära hur det känns. Samtidigt kommer jag inte riktigt tillräckligt nära Henry för att engagera mig i hans känslor och tankar, jag bara tittar på utifrån.

Det jag har svårt för i den här boken är psykologen Johanna. Jag förstår att hon genom sitt agerande ökar på Henrys ångest och får honom att känna sig ännu mer osäker, men hon är lite för mycket och i mina ögon inte riktigt trovärdig.

Spänningsmomentet är också nånting jag saknar, att Henrys mamma är försvunnen och han desperat letar efter sanningen om hennes försvinnande är inte riktigt tillräckligt för att jag ska tycka att det är spännande.

Som jag så många gånger skrivit så finns det sånt i en bok som är viktigt för mig. Oavsett hur mörk berättelsen annars är så behöver jag en smula ljus och/eller hopp, och jag behöver också oftast att det finns någon jag kan känna sympati för och tyvärr finns det ingenting sånt i den här boken. Psykologen är tyvärr ingenting för mig, den är lite för mörk för min smak.

Tack Lava förlag för rec.exet!

Mer info om författaren och hans böcker finns på Martin Falkmans bokblogg Den döda zonen


Psykologen finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden
Bokus Inbunden
CDON Inbunden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar