onsdag 11 april 2018

Recension: Oskuld och erfarenhet av Tracy Chevalier

Titel: Oskuld och erfarenhet
Originaltitel: Burning Bright
Författare: Tracy Chevalier
Format: Pocket
Antal sidor: 335
Förlag: Månpocket
3 X 3 under 2018
Hyllvärmare 2018

"Året är 1792. Frankrike skakas av revolutionen. I England växer fabrikerna upp och storstadslivet i London präglas av trängsel och fattigdom, men också av nöjen som cirkus, parader och fyrverkerier.
Hit anländer stolmakare Thomas Kellaway med sin familj för att arbeta som snickare åt den store Philip Astley och hans cirkus. De kommer från en lantlig miljö och det tumultartade, hårda storstadslivet påverkar dem alla. Men det är sonen, Jem, som snabbast anpassar sig tack vare den växande vänskapen med Londonflickan Maggie - en överlevare med en mörk hemlighet.
Jem och hans syster Maisie lär också känna den märklige mannen i grannhuset - diktaren och konstnären William Blake. Han ses som en udda figur, inte bara för sina dikter och bilder, utan också för att han är öppen anhängare av den franska revolutionen.
Men många faror lurar också i ett dimmigt och skoningslöst London. Det blir uppenbart för dem alla - både den egensinniga, erfarna Maggie och de två oskuldsfulla syskonen från landet."

----------------------

Jag har läst ett antal av Tracy Chevaliers böcker (länk till recensioner av några av dem finns längre ner på sidan) och gillat dem allihopa och har köpt fler vartefter jag hittat några. Den här hade jag inte sett tidigare förrän jag hittade den år 2013 på bakluckeloppisen på Ulva kvarn. Många av böckerna har stått som hyllvärmare i bokhyllan ett bra tag alltså, men när jag i år deltar i två utmaningar där dessa böcker passar in så var det dags att ta itu med dem.

Den här författaren lyckas alltid att redan från första sidan förflytta mig som läsare till den plats och tid där handlingen tilldrar sig, i Oskuld och erfarenhet är det London i slutet av 1700-talet.

Jag älskar, som sagt, Chevaliers miljöbeskrivningar som alltid gör plats och tid så levande och verklig. Personbeskrivningarna är minst lika bra. Här är det tre barn som står i centrum, Jem och Maisie Kellaway från Dorsetshire och Londonflickan Maggie Butterfield och man får se och uppleva London genom deras ögon. För Jem och Maisie blir London ett enda stort äventyr, helt olikt allt det de dittills varit med om. Men efter att hela sitt liv ha bott ute på landet, i en liten by, är båda väldigt oerfarna och oskuldsfulla. Maggie, deras "vägvisare", däremot är uppfödd i London och hon är ganska streetsmart, dvs väl förtrogen med hur det går till i storstaden och erfaren nog för att undvika att bli lurad. hon har sett och upplevt så mycket att hon vet att akta sig.

Intressant i den här boken är att Chevalier tagit in en "verklig" person också, nämligen William Blake, en brittisk poet, konstnär och publicist. Jag blev faktiskt så intresserad att jag var tvungen att googla på Blake för att ta reda på mer om honom. Wikipedia-info om William Blake finns HÄR .

Oskuld och erfarenhet är en intressant historisk roman som jag sträckläste.Precis som de flesta av Tracy Chevaliers böcker är Oskuld och erfarenhet en riktig bladvändare.

Mina recensioner av andra böcker  av den här författaren jag recenserat

Okända väsen
När änglar faller
Den sista fristaden
Den blå färgen

Mer info om författaren och hennes böcker finns på Tracy Chevaliers websida

Oskuld och erfarenhet finns att köpa hos t ex

Bokbörsen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar